Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bosna i Hercegovina ukupno zadužena 11,1 milijardu konvertibilnih maraka

19. 09. 2019 - 11:24
|
|
by udrimuski.ba/radiosarajevo

Dokument o vanjskom i unutrašnjem dugu BiH do 30. juna ove godine trebalo bi da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a ekonomski analitičari se ne slažu s posljednjim podacima, koji govore da se vanjski dug BiH smanjio, jer je, kako ističu, riječ o anuitetima koji dospijevaju i plaćaju se i to onda izgleda kao da je duga manje, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan dug BiH 30. juna ove godine je 11,1 milijardu KM.

Od toga vanjski dug Bosne i Hercegovine iznosi 8,2 milijarde KM, od kojih je vanjski dug Federacije BiH 4,6 milijardi, a RS 3,4 milijarde, dok na distrikt Brčko, jedinice lokalne samouprave i institucije BiH otpada oko 750.000 KM.

U informaciji koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora takođe piše da je do 30. juna ove godine spoljnjih kredita realizovano u ukupnom iznosu 15,8 milijardi KM, od čega je angažovano 12,7 milijardi, do je nešto malo više od tri milijarde raspoloživo u skladu s realizacijom odobrenim projektima.

U dokumentu je vidljivo da učešće starog duga u stanju vanjske zaduženosti 30. juna 2019. godine od 12,24 posto i dalje pokazuje tendenciju smanjenja, s obzirom na to da je učešće ovog duga u prošloj godini iznosila 12,80 posto, a 2017. 14,64 posto.

Stari dug čine naslijeđeni komercijalni dugovi prema Pariskom klubu kreditora, Londonskom klubu kreditora te zajmovima WBIBRD-a.

 Zadnje dodane

Izbori na Kosovu

Koalicija koju čine Demokratska liga Kosova, Ise Mustafe i "Samoopredjeljenje", čiji je lider Aljbin Kurti, osvojila je 30 odsto glasova na vanrednim parlamentranim izborima na Kosovu, objavili su prištinski mediji na albanskom jeziku, pozivajući se na nezvanične rezultate

Efendić upozorava na pogubnost predloženih zakona: Minimalna plata treba biti 1.000 KM

Načelnik Opštine Novi Grad i član Glavnog odbora SDA, Semir Efendić, oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu, komentarišući socijalno-ekonomske teme u FBiH, upozorivši na opasnost i pogubnost predloženih izmjena zakona o doprinosima i dohotku u Parlamentu FBiH. Efendić smatra da je Vlada FBiH, pod velikim pritiskom udruženja poslodavaca, usvojila set zakona i uputila ih prema Parlamentu na usvajanje, a u cilju "rasterećenja" poslodavaca

Preporučujemo

Jelena Trivić: „U BiH je na snazi sprega medija i političara“

Jutros se u Udri Muški, telefonski uključila zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić: „Već treću sedmicu zasijedamo po jednom dnevnom redu od 46 tačaka. Sada je glavna tema izvještaj IRB-a. Investiciono-razvojna banka je dobro zamišljen projekat, za koji su počele sa se vezuju kriminalne afere