Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tanja Fajon: Tročanji ne može biti komesar za proširenje, to nije dobro za BiH

19. 09. 2019 - 07:27
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Slovenska političarka i članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon uoči današnjeg nastavka sjednice ovog parlamenta, na kojoj bi se trebalo raspravljati o novom sastavu Evropske komisije, izjavila je za Klix.ba kako je teško vjerovati da će novi evropski komesar za proširenje Laslo Tročanji dobiti podršku ove zakonodavne institucije. Govorila je o tome zašto ovaj izbor ne bi bio dobar ni za BiH.

"Imenovanje Tročanjija je zasigurno kontroverzan postupak. Neko ko je i sam najodgovorniji za pokretanje člana 7 protiv svoje države ne može biti imenovan na mjesto koje se upravo bavi samim proširenjem EU. Takvo djelovanje je zaista kontradiktorno, jer kako neko može biti evropski komesar za proširenje, a da je pritom sam pogazio neke od najvažnijih evropskih vrijednosti. Također, sam Tročanji je još ranije dovođen u vezu s gušenjem nevladinih organizacija", kazala je Fajon.

Potcrtava da su male šanse da će Tročanji biti postavljen na mjesto evropskog komesara za proširenje zbog negodovanja više strana. 

"Uprkos tome, on bi mogao biti postavljen na neko manje osjetljivo mjesto ili se može dogoditi da ga Orban zamjeni nekom drugom osobom koja je malo manje kontroverzna ili koja nije toliko povezana s njegovom partijom FIDESZ", kazala nam je Fajon.

Kaže da je teško predvidjeti tačno kako će djelovati nova Evropska komisija i kakav će biti njen pogled ne samo na BiH, već i na cijeli region. 

"Pogotovo što je i sam sistem Evropske komisije veoma raznolik. Nesporno je to da će se EU posvetiti daljem proširenju, ali ipak, za sada postoje i druge važnije stvari za samu EU, kao što su suverenost Evrope, tj. njeno pozicioniranje u odnosu na druge velike sile kao što su SAD i Kina. Također ovog puta komisija bi mogla posvetiti više pažnje i pitanjima kao što su ekologija, borba protiv klimatskih promena i digitalizacija", rekla nam je Fajon.

Naglašava da slika koju BiH šalje o sebi povodom aktuelnog zastoja u formiranju vlasti nije pozitivna. 

"Na taj način BiH izgleda kao da nije u stanju da riješi ključna pitanja i da još nije u stanju da se potpuno posveti evropskim integracijama. Neformiranje Vijeća ministara u BiH svakako ima loš utjecaj na evropske integracije u BiH, pogotovo jer je svakim danom gubi sve više vremena. Rasprave o slanju ANP-a za NATO se mogu videti i kao želja za odgađanjem provođenja reformi", zaključila je Fajon.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo