Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čampara: Začuđujuća reakcija Inzka, BiH primljena u UN kao Republika BiH

18. 09. 2019 - 21:34
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Aljoša Čampara reagirao je večeras na istup visokog predstavnika u Bosni i Hercegovni Valentina Inzka, a povodom Programske deklaracije SDA.

"Potpuno su začuđujuće izjave visokog predstavnika Valentina Inzka o Programskoj deklaraciji SDA, i po svemu sudeći iznuđene su pod pritiskom Milorada Dodika. Kazati da je trebalo predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva i drugoj političkoj opciji, pri čemu je jasno da se misli na SNSD, je u najmanju ruku vrlo čudno, neprimjereno i neargumentovano", kaže Čampara za Radiosarajevo.ba.

Dodaje kako je ovakva izjava kontradiktorna, jer je u sukobu s dosadašnjim stavovima visokog predstavnika u kojima je Dodikova politika "označena kao antidržavna, secesionistička i prijeteća za mir i stabilnost u BiH i regionu".

"Ujedno je i kontraproduktivna, jer direktno sugeriše SDA, kao državotvornoj stranci čiji je ključni politički cilj očuvanje cjelovite, suverene i demokratske BiH kao države ravnopravnih naroda i građana, da je 'trebala' predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva Dodiku i retrogradnim i antievropskim politikama koje negiraju međunarodno pravo i veličaju ratne zločine, negiraju genocid, veličaju UZP-a, nazivaju škole po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, traže uvođenje trećeg entiteta, zagovaraju disoluciju države, negiraju pravo na bosanski jezik, daju skandalozne i fašističke izjave da muslimani ponovo okupiraju Drinu, itd. Teško je povjerovati da visoki predstavnik, ako je pročitao Deklaraciju, iznosi ovakve ocjene, da se povlači pred Dodikom i daje neargumentovane i pravno neutemeljene kritike, jer je Programska deklaracija SDA potpuno usklađena sa evropskim standardima, i jedina je stranačka deklaracija u kojoj su jasno prihvaćene sve preporuke iz Mišljenja Evropske komisij", istakao je Čampara.

Ne može se, smatra Čampara, izjednačiti SDA, koja ima legitiman politički cilj – državu ravnopravnih građana, sa SNSD-om, koji ima za cilj etničku segregaciju i otcjepljenje.

"SDA ne najavljuje jednostrano kršenje Dejtona, već borbu za ustavnu reformu u skladu s evropskim načelima i naravno, u Parlamentu BiH i u skladu sa važećim procedurama. Podsjećam g. Inzka da je naša država primljena u Ujedinjene nacije upravo pod imenom Republika BiH i postavlja se pitanje – zašto smeta taj naziv koji je već ranije prihvaćen i odobren od zemalja članica UN-a. Potpuno odbacujemo i insinuacije na račun pripadnika ARBiH. Uvijek ćemo biti uz nedužne ljude koji su branili BiH, i nikada nećemo pristati na prejudiciranje krivice, jer je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ne može se izjednačiti naša podrška nedužnim, neosuđenim i nepravedno optuženim ljudima, sa Dodikovim otvorenim veličanjem ratnih zločinaca koji su osuđeni za genocid i masovne zločine nad civilima", zaključio je Čampara.Preporučujemo