Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Šarović i Borenović nakon sastanka s Dodikom: Nećemo napustiti institucije BiH

18. 09. 2019 - 21:23
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Predsjednici SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović sastali su se jučer u popodnevnim satima s predjsednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, potvrđeno je za "Avaz". 

Mediji u RS su sinoć nezvanično objavili kako je sastanak trojice lidera održan u Laktašima, te da je razgovarano o deklaraciji SDA, kao i da je Dodik od Šarovića i Borenovića tražio napuste institucije BiH. 

U izjavi za "Avaz", lider SDS-a Mirko Šarović je kazao kako je riječ o uobičajenim zahtjevima SNSD-a. 

- Ne komentiram nezvanične i usputne susrete koji su svakodnevni u mom radu kao ministra i predsjednika stranke s različitim političkim akterima. Uz to prijedlozi i zahtjevi od strane SNSD-a i njihovih zvaničnika za potrebu izlaska iz Vijeća ministara BiH su uobičajeni i stalni i nisu nikakva novost kao i naš jasan stav po tom pitanju - rekao je Šarović. 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za "Avaz" je kazao kako je tokom susreta s Dodikom iznio svoje stavove o deklaraciji SDA i zahtjevu za napuštanje rada u državnim institucijama. 

- To je bio razgovor na kojem smo iznijeli svoje viđenje situacije, svjesni činjenice da je deklaracija SDA neprihvatljiva, provokativna i štetna. Jako je važno da se insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma i ustavnog uređenja ove zemlje u kojoj svako radi svoj posao. Iznio sam svoj stav da predstavnici RS i srpskog naroda u skladu s Ustavom i zakonima treba da budu u institucijama BiH dok se ne izaberu novi. Da odgovorno treba da djeluju i rade kako u Predsjedništvu BiH, tako i u Vijeću ministara, Parlamentu i drugim institucijama. Smatram da nije dobro napuštati institucije i da je to loše za RS - pojasnio je Borenović. Preporučujemo