Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Premijer Kanade Justin Trudeau raspustio parlament i raspisao izbore

12. 09. 2019 - 16:23
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: Reuters

Kanadski premijer Justin Trudeau raspisao je opće izbore i raspustio parlament. Trudeau se sastao s generalnom guvernerkom Julieom Payyette, vršiocem dužnosti šefa države, koja je i formalna dala odobrenje za pokretanje šestosedmične savezne izborne kampanje. 


- Kanađani će izaći na izbore 21. oktobra. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je da tek počinjemo - rekao je Trudeau, prenosi The Independent. 

Kazao je da Kanađani trebaju odlučiti žele li se vratiti na propalu politiku konzervativne vlade koja vjeruje u rezove i štednju. 

Trudeauu se neki u inostranstvu dive progresivnoj politici, ali mu je reputacija okaljana u domovini. 

Ankete javnog mnijenja govore da se opoziciona Konzervativna stranka približava po popularnosti Trudeauovim liberalima. 

Trudeau, koji je stekao ogromnu popularnost i pobijedio na izborima u novembru 2015., obećavao je veću jednakost spolova, prava homoseksualaca i zaštitu okoliša, ali je sada suočen s izbornim tijelom koje je više fokusirano na ekonomiju i finansije. 

Vrlo je moguće da neće osvojiti dovoljno mjesta da vlada sam nakon niza pogrešnih koraka, koji su doveli u pitanje njegovo vođstvo, a smanjili su njegovu nekadašnju veliku popularnost. 

Ovo bi ostavilo njega i njegovu Liberalnu stranku oslabljenim, a morali bi se osloniti na opozicione članove parlamenta da usvoje zakone.

TAGOVI:Zadnje dodane

Vijeće sigurnosti UN-a će zasjedati o COVID-19

Diplomatski izvori su saopćili kako će Vijeće sigurnosti UN-a, na čiji je račun upućen niz kritika zbog nepoduzimanja nikakvih koraka protiv pandemije koronavirusa, u četvrtak videokonferencijom održati zatvorenu sesiju