Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Dramatična ispovijest direktora u Parlamentu FBiH: Ja ne mogu više da šutim

11. 09. 2019 - 13:28
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kazao je kako je situacija u Zavodu katastrofalna.

Govoreći pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Salić je kazao da je zatekao negativno poslovanje.

"Direktor koji je bio tu deset godina nije vodio računa apsolutno nikakvog. Nikakva kontrola nije bila ni od Ministarstva, niti od Vlade. Uputio sam tužbu FUP-u i SIPA-i; do današnjeg dana niko nije došao. Ogroman je kriminal u Zavodu u Pazariću", istakao je.

Pozvao je zastupnike da svim svojim sredstvima pozovu FUP, SIPA-u i Tužilaštvo da dođu i vide kriminal.

"Od trgovine kurbanima, da ne pričam o ostalim stvarima. Preko milion maraka ima tužba samo za kurbane. Nadzorni odbor košta Zavod 420,000 maraka i ja vas molim da skinete tu kategoriju sa naših leđa", kazao je.

Direktor tvrdi da petnaest godina u Zavodu nije promijenjen meni za djecu.

"Petnaest godina su djeca gladna", naglasio je.

Prema njegovim riječima, najveći problem u Zavodu je nekvalifikovana radna snaga.

"Mi imamo pet socijalnih radnika, do kojih sam pokušao da napravio stručni tim. Odveo sam jednu grupu u Sloveniju da vide kako rade u Evropskoj uniji", pojasnio je.

Salić tvrdi da radnici rade u nemogućim uslovima.

"Ja ne mogu da vjerujem da je prije tri godine napravljena nova zgrada, ona se raspada. Ta zgrada nema izolacije. Ja ne mogu više da šutim. Ako nemamo podršku od vas, taj Zavod treba zatvoriti. Ja sam u nedjelju doživio da nijedna peć ne radi, da je to u zimskoj sezoni ta djeca bi se smrzla. Ne mogu da vjerujem da je neko tako neljudski postupio prema toj kategoriji djece", istakao je.

Pozvao je zastupnike da dođu u zavod i vide kakva je situacija.

"Poduzeo sam sve mjere, okrenuo sam na pozitivno poslovanje i nadam se da su ljudi shvatili u kakvoj se situaciji nalazi taj Zavod. Žao mi je, ja bih stvarno volio da vam kažem neku bolju situaciju, ali stvarno je situacija katastrofalna", kazao je. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović pozvao je resorno parlamentarno tijelo, Odbor za socijalnu zaštitu, da se zasebno sastane u toku ove sjednice zbog stanja koje je prezentirao Salić i predloži Domu zaključke povodom ove tačke dnevnog reda.

O svim tačkama, pa i izvještaju o stanju u Zavodu Pazarić, Predstavnički dom će se izjasniti kad okonča raspravu o svakoj od njih.

TAGOVI:Zadnje dodane

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ministri potpisali Sporazum o saradnji na projektu autoputa Sarajevo-Beograd

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo - Beograd - Sarajevo

Božićna jelka od zaplijenjenih noževa i makaza na aerodromu u Viljnusu

Hrpa noževa, makaza i lažnog oružja koje su carinske službe u Litvaniji ranije zaplijenile, ofarbana u zeleno i poredana u obliku božićne jelke na aerodromu u Vilnjusu "podsjeća putnike da je bezbjednost na prvom mjestu", smatraju vlasti koje su se odlučile za ovakvu prazničnu dekoraciju

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!