Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čelnik rusofilnog Nacionalnog pokreta Malinov optužen za špijunažu

11. 09. 2019 - 13:17
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: ilustracija

Predsjedavajući rusofilnog Nacionalnog pokreta Nikolaj Malinov optužen je za špijunažu, a Državna agencija za nacionalnu sigurnost (DANS) uvela je desetogodišnju zabranu umirovljenom ruskom obavještajnom generalu Leonidu Rešetnikovu ulazak u Bugarsku, navodi se u saopćenju državnog tužitelja Sotira Cacrova.

Malinov je pušten na slobodu uz garanciju od 25 hiljada eura i zabranjen mu je izlazak iz zemlje, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Cacarov je precizirao da su tužioci prikupili dokaze o tome da se Malinov navodno stavio u službu dvije strane organizacije sa sjedištem u Ruskoj Federaciji: Društvo dvoglavih orlova i Ruski institut za Strateške studije (RISS).

Prema riječima zamjenika generalnog tužioca Ivana Geševa, Malinov je radio u korist dviju organizacija skoro devet godina, a samo se tokom posljednje tri godine sastao s tadašnjim direktorom RISS-a Leonidom Rešetnikovom i s ruskim biznismenom Konstantinom Malofeevom.

Pretrage provedene posljednjih dana otkrile su niz dokumenata koji pokazuju kako je Malinov obavljao zadatke za koje je bio plaćen. Malinov je dobio novac za pružanje informacija o političkoj situaciji u Bugarskoj i na Balkanu, za organizovanje relevantnih događaja i za osnivanje političke stranke koja bi se borila za unapređenje bugarskog geopolitičkog interesa. 

Tokom pretresa, istražitelji su pronašli zapis, koji je Malinov napisao na ruskom, opisujući potrebu geostrateške preorijentacije Bugarske na Rusiju i mjere koje moraju biti preduzete da bi se to postiglo.

Dokument dalje kaže da bi se geopolitička preusmjeravanje Bugarske trebalo temeljiti na pravoslavlju, slavenskoj kulturi i tradiciji. Napori su se trebali fokusirati na pet glavnih područja: aktivnost nevladinog sektora, dizajn i hosting web stranica, uspostavljanje vlastitog TV kanala, osnivanje analitičkog centra i osnivanje političke stranke.Zadnje dodane

Kolumbija zatvara sve granice

Kolumbijska Vlada planira da u ponoć zatvori sve kopnene i vodene granične prelaze, usljed planiranih štrajkova širom zemlje

Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda