Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sud u Škotskoj: Nezakonita odluka o suspenziji britanskog parlamenta

11. 09. 2019 - 12:35
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: BBC

Najviši apelacioni sud u Škotskoj presudio je danas da je nezakonita odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspendovanju Parlamenta na pet sedmica, saopštio je poslanik koji je podnio žalbu.

 

"Mnogo hvala svim našim pristalicama i našem fantastičnom pravnom timu koji je postigao ovu istorijsku presudu, da je suspenzija nelegalna", napisala je na Twitteru poslanica iz Škotske narodne partije Joanna Cherry.

Jo Maugham, advokat uključen u ovaj slučaj, rekao je da će apelacioni proces pred Vrhovnim sudom, najvišim sudskim tijelom u Velikoj Britaniji, početi u utorak, 17. septembra.

Parlament Velike Britanije suspendovan je na pet sedmica, a poslanici će se vratiti na posao 14. oktobra.

Ova mjera stupila je na snagu nakon što je Johnsonov poziv na održavanje prijevremenih izbora u oktobru odbijen drugi put.

Tokom perioda suspenzije, stranke će održavati redovne godišnje kongrese, ali neće biti parlamentarnih debata, niti sastanaka parlamentarnih komisija. Johnson neće odgovarati na pitanja poslanika dok se ovaj period ne okonča.

Opozicija i pojedini članovi vladajuće Konzervativne stranke protive se suspenziji Parlamenta i smatraju da je to Johnsonova taktika kojom želi da osigura provođenje Brexita bez dogovora sa Briselom 31. oktobra.Preporučujemo

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici