Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ribari oslobodili bebu delfina: Zahvala njegove majke nešto je nevjerovatno

11. 09. 2019 - 10:17
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screenshot

Majka bebe delfina se na svoj način zahvalila ljudima koji su joj pomogli osloboditi mladunče.

Beba delfina se zapetljala u ribarsku mrežu blizu italijanskog otoka Procida. Na sreću, mladunče su spasili dobri ribari, a činu spašavanja je svjedočila i majka mladunčeta. Majka delfina je bila toliko sretna što joj se mladunče oslobodilo da je ribarima pružila spektakularan nastup. Više je puta doslovce od sreće skakala iz vode i to tako da je ribari mogu dobro vidjeti. LADBible piše da izgleda kao da je htjela izraziti svoju zahvalnost ljudima koji su pokazali suosjećanje za njeno mladunče.

Na videosnimci se čuju ribari koji kliču sretnoj majci dok ona skače iznad morske površine. Možda ne postoji jezik kojim ljudi i delfini mogu razgovarati, ali emocionalna veza koju možemo osjetiti gledajući ovaj video, pokazuje koliko daleko komunikacija nekada može ići i bez riječi.

Snimku je podijelio Mario Polizzi na Facebooku, a ona od tada mami osmijeh na lice svim ljubiteljima delfina (i životinja) širom svijeta. Korisnici društvene mreže koji su pogledali video ostavljaju komentare, dirnuti zahvalnošću majke delfina i ljubavi koju je pokazala prema svom mladunčetu.

Majke delfina su u prirodi poznate kao odlične učiteljice prepune strpljenja koje se posvećuju odgoju svojih potomaka. Mrežna stranica programa za istraživanje delfina iz Sarasote ("Sarasota Dolphin Research Program"), piše da mladunčad delfina uz majku ostaje tri do šest godina.

Tokom tog vremenskog perioda, mladunci primaju različitu edukaciju o tome kako uspjeti kao odrastao delfin. Uče hvatati plijen, izbjegavati opasnost, socijalizirati se, ali i navigirati svojim ogromnim i plavim domom, piše Novi list.

TAGOVI: