Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

CNN: CIA povukla glavnog doušnika iz Rusije 2017.

10. 09. 2019 - 15:03
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

U tajnoj misiji 2017. godine, SAD su uspješno povukle iz Rusije jednog od svojih visoko povjerljivih izvora koji je radio u ruskoj vladi, saopštilo je nekoliko zvaničnika administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kako prenosi CNN, ta osoba je bila važna za američke obavještajne službe, jer je, iako nije spadala u ljude od povjerenja predsjednika Vladimira Putina, mogla da dostavlja slike dokumenata koji su bili na stolu ruskog lidera.

Taj tajni izvor pružao je informacije duže od jedne decenije, a prema izvorima CNN-a, špijun je povučen zbog zabrinutosti da je izložen opasnosti.

Odluka o povlačenju špijuna donesena je u maju 2017. gosdine, a nakon zabrinutosti obavještajnih službi da je američki predsjednik Donald Trump možda proslijedio povjerljive informacije tokom sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i tadašnjim ambasadorom Rusije u SAD Sergejom Kisljakom.

Portparolka CIA Britani Bramelrekla je CNN-u da se radi o pogrešnim nagađanjima, dok je portparol nekadašnjeg direktora CIA, a sada državnog sekretara Mike Pompea, odbio da komentariše slučaj.

Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam izjavila je da izvještavanje CNN-a nije samo netačno, već "dovodi i živote u opasnost".

Sa druge strane, Oleg Smolenkov, za koga mediji prenose da je bio američki špijun, radio je u administraciji ruskog predsjednika, ali je otpušten putem internog uputstva, potvrđeno je u Moskvi.

"Istina je. Smolenkov je radio u administraciji predsjednika, ali je prije nekoliko godina otpušten preko internog uputstva", izjavio je porparol Kremlja Dmitri Peskov, a prenosi TASS.

Peskov je rekao da nema druge informacije o Smolenkovu.

Predstavnik Kremlja je dodao da bivši zaposleni u administraciji nije prosustvovao susretima sa ruskim liderom.

"Njegova pozicija nije uključivala kontakte sa predsjednikom", objasnio je Peskov.

Odgovrajući na pitanje da li je Oleg Smolenkov bio pomoćnik Jurija Ušakova, Putinovog savjetnika, Peskov je rekao novinarima da je dao informacije koje je mogao, prenosi Tanjug.

"Naravno, informacije o radu u predsjednikovoj administraciji vam ne mogu biti podijeljene", rekao je novinarima.

Upitan da potvrdi da li je Smolenkov bio špijun CIA, Peskov je rekao da to ne može da potvdi jer nema tu informaciju.

Takođe, on je dodao da Kemlj ne traži Smolenkova za kojeg mediji tvrde da je nestao u Crnoj Gori tokom porodičnog odmora, niti da ima bilo kakve informacije o tome gdje se on nalazi.Preporučujemo