Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ko je Laslo Tročanji: U 2018. boravio u BiH, podržavao žičanu ogradu na granici Mađarske

10. 09. 2019 - 13:26
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screenshot

Laslo Tročanji (Laszlo Trocsanyi), mađarski političar koji je danas odlukom nove predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen imenovan za novog evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kao bivši ministar pravde Mađarske u prošloj godini boravio je u službenoj posjeti BiH.

Naime, on se tokom prošle godine sastajao sa tadašnjim zamjenikom predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, te ministrom pravde BiH Josipom Grubešom.

S Džaferovićem je razgovarao o nastojanjima da se u pravnoj sferi postigne napredak neophodan za uspostavu pune vladavine prava i dostizanje visokih evropskih standarda u BiH.

Nakon sastanka sa Grubešom ponudio je pomoć kako bi naša zemlja što brže uskladila svoje zakone sa pravnim stečevinama Evropske unije. 

Tročanji je rođen 6. marta 1956. u Budimpešti. Po struci je pravnik, a u svojoj karijeri je bio sudija, diplomata i univerzitetski profesor. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je i ambasador Mađarske u Luksemburgu i Francuskoj. 

Bio je i član Venecijanske komisije Vijeća Evrope, a od 6. juna 2014. do ove godine bio je ministar pravde Mađarske u vladi Viktora Orbana. 

U toj vladi podržavao je postavljanje žičane ograde na granici sa Srbijom u jeku migrantske krize kazavši da je to dalo pozitivne rezultateZadnje dodane

Preporučujemo