Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Rudari ispred Vlade FBiH blokirali saobraćaj, prozivaju premijera Novalića

10. 09. 2019 - 10:58
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Grupa od oko 500 rudara iz Zenice i Breze okupila se danas u Sarajevu ispred sjedišta Vlade FBiH i blokirala saobraćaj. Poručili su da u 12 sati ulaze u zgradu i ne bude li rješenja i dogovora usvajaju odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu.Rudari su stigli autobusima i na protestu upozorenja se okupili nezadovoljni nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose.

Očekuju da ih na pregovore primi resorni ministar Nermin Džindić i premijer FBiH Fadil Novalić. Zviždali su i uzvikivali su: "Novaliću, nije ti ovo 1993., nisu nas tada istjerali, neće ni sada" i "Ruši Vladu".

Podsjetimo, njihov račun blokirala je Poreska uprava, zbog čega im topli obrok nije uplaćen.

Raniji sastanak sa čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja. Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. septembar.

Poručuju da nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencija porodica.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata, kazao je na današnjem protestu: "Nas nećete podijeliti. Ono što nudite je podjela rudara, mi je nećemo prihvatiti. Nas nećete privatizovati kako ste privatizovali sirotinju u drugim rudnicima. U 12 sati ulazimo u zgradu Vlade. Ukoliko ne budemo zadovoljni, krećemo u realizaciju naših planova: odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu pred zgradom Vlade FBiH".

Husić je najavio da će tada na ovo mjesto doći na hiljade radnika, a pojedini rudari su pokazivali povrede koje su zadobili u jamama.

Rudar Zuhdija Tokić je poručio kako su rudari u rudnicima Kreka zbog neulaganja dovedeni u poziciju da rade krampom.

"Situacija je takva da nas sutra mogu zatvoriti. Zar trebamo kolektive slati van države? Razmišljamo da pozovemo države koje imaju potrebu za ovom radnom snagom pa da kolektivno odemo. Mi ne možemo nakopati koliko oni mogu potrošiti. Parole o novim preduzećima nas nisu podijelile već ujedinile, gospodine Džindiću", kazao je Tokić kojeg su kolege rudari podržali povicima "Svi smo mi Zenica".

Njihove kolege u rudniku Zenica jutros su ušle u jamu i neće izaći dok se ovo ne riješi, a isto su najavili i iz Breze.

"Mislim da je ovoj gospodi najteže, redovno su plaćeni i sve obaveze za njihov nerad su izmirene. Nas prave invalidima i ginemo zbog uvjeta u kojima radimo. Nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencije porodica. Što se tiče nas, neka ga zatvore, isplate otpremnine kao onima iz Aluminija i uplate ljudima da odu u penziju. Mi smo ginuli u ratu, ginut ćemo i u miru", poručio je Elvedin Avdić, rudar iz Zenice.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan.

Policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a KS osiguravaju područje oko zgrade Vlade. Od sigurnosnih mjera postavljena je samo žuta traka tako da demonstranti i ovaj put stoje na trotoaru ispred. U pripravnosti su i interventni timovi.

TAGOVI:Zadnje dodane