Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ashdown je Mostar dao probosanskoj opciji, SDA poklonila HDZ-u

10. 09. 2019 - 10:17
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Hrvatski medijski servis jučer je, pokušavajući umanjiti značaj posjete predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Velikoj Britaniji, iznio i nekoliko istinitih činjenica.

Naime, Komšić će u Londonu, između ostalog, prisutvovati komemorativnom skup i misi zahvalnici u spomen na Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH.

Napadajući lik i djelo Ashdowna, HMS piše:

"Hrvati u BiH Ashdowna će pamtiti po tome što je nametnuo Statut Mostara, prema kojem je vrijednost glasa Bošnjaka bila višestruko veća od vrijednosti glasa Hrvata, što je Ustavni sud BiH ocijenio diskriminirajućim te poništio nametnuta izborna pravila za Mostar“.

Ne ulazeći u to hoće li Hrvati u BiH baš po ovome pamtiti Ashdowna, činjenice oko Statuta Mostara su gola istina. Naime, Ashdown je iza sebe u Mostaru ostavio odlično rješenje kroz Statut koji garantuje potpunu ravnopravnost svih naroda i građana. Zato mu "hrvataka" strana koja je htjela dominaciju nikada nije oprostila. Da je rješenje zaista garantiralo ravnopravnost, bez dominacija jedne strane, vidjelo se i kod izbora gradonačelnika u Gradskom vijeću. Preglasavanje nije bilo moguće, do izbora i imenovanja se moglo samo komprimisom svih strana.

No i takav poklon probosanke stranke su uspjele prokockati trulim kompromisima.

2004. godine tadašnji čelnici SDA i HDZ, Sulejman Tihić i Bariša Čolak, potpisaće Sporazum prema kojim će obje stranke podržati izbor HDZ-ovog Ljube Bešlića, na poziciju gradonačelnika Mostara. Zauzvrat, HDZ je obećao da će na narednim izborima 2008. godine podržati SDA-ovog kandidata. No to se nije desilo, Bešlić je obnovio mandat, a Sporazum je postao potpuni fijasko bošnjačke politike.

Vrijeme je pokazalo da je tadašnjem vrhu SDA, s Tihićem na čelu, odgovaralo ovakvo stanje. Što opet govori o bošnjačkoj politici, koja je, kao i mnogo puta ranije, rado trgovala Hercegovinom.

Ukratko, Ashdown je Mostar dao probosanskoj opciji, a SDA ga je naknadno poklonila HDZ-u čemu svjedoči i činjenica da je Ljubo Bešlić na čelu grada, što sa izborima, što bez izbora, ravno 15 godina.
 Zadnje dodane

Preporučujemo