Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

U danskim školama se djecu uči empatiji

19. 12. 2019 - 15:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

DANSKA je jedna od najsretnijih zemalja svijeta. To pokazuje UN-ov World Happiness Report, važno istraživanje koje od 2012. godine klasificira sreću u 155 zemalja svijeta, a tijekom svih sedam godina Danska je bila svrstana među tri najsretnije zemlje na globalnoj razini. Činjenica da je podučavanje empatiji postalo obavezno u danskim školama od 1993. godine čimbenik je koji pridonosi sreći stanovnika ove zemlje, piše web stranica morningfuture.com.

Empatija pomaže prevenciji maltretiranja

Empatija pomaže izgradnji odnosa i prevenciji maltretiranja te potiče uspjeh na poslu. Empatija promiče razvoj lidera, poduzetnika i menadžera. Empatični tinejdžeri imaju tendenciju biti uspješniji zato što su više orijentirani na ciljeve od svojih narcisoidnih vršnjaka.

U danskim školama jedan sat tjedno naziva se "Klassens tid" (razredno vrijeme) i posvećen je lekciji empatije za učenike od 6 do 16 godina. Radi se o temeljnom dijelu danskog kurikuluma. Sat empatije važan je kao i vrijeme posvećeno engleskom jeziku ili matematici. Tijekom Klassens tida učenici raspravljaju o svojim problemima, školskim i izvanškolskim, a cijeli razred zajedno s učiteljem pokušava pronaći rješenje temeljeno na slušanju i razumijevanju.

Ako nema problema koje treba raspraviti, djeca jednostavno provode vrijeme zajedno i uživaju u hyggeu, pojmu (riječ je o glagolu i pridjevu) za koji nema doslovnog prijevoda jer radi se o fenomenu koji je blisko povezan s danskom kulturom. Hygge se može definirati kao "namjerno stvorena intimnost". U zemlji u kojoj se rano smrkava, u kojoj pada kiša, u kojoj je sve sivo, hygge znači donijeti svjetlost, toplinu i prijateljstvo te stvoriti zajedničku, otvorenu i intimnu atmosferu. To je temeljni koncept danskog osjećaja blagostanja. A postaje i globalni fenomen. Amazon prodaje više od 900 knjiga o hyggeu, a na Instagramu ima više od tri milijuna postova s hashtagom #hygge.

Kroz timski rad se obavlja 60 posto zadataka u školi

Američka spisateljica i psihologinja Jessica Alexander, zajedno s danskim psihoterapeutom Ibenom Sandahlom autorica knjige "The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids" ("Danski način roditeljstva: Što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgajanju samouvjerene i sposobne djece"), koja je prevedena na 21 jezik, provela je terensko istraživanje da bi spoznala kako Danci podučavaju empatiju.

Jedan od načina je kroz timski rad, na temelju kojeg se obavlja 60 posto zadataka u školi. Fokus nije na nadmašivanju ostalih, nego na odgovornosti u pomaganju onima koji nisu podjednako nadareni. Iz tih razloga Dansku također smatraju jednim od najboljih mjesta za rad u Europi.

Škole prakticiraju kulturu motivacije za napredovanjem

Natjecanje se odvija sa sobom samim, a ne s drugima. Danske škole ne nude ni nagrade ni trofeje za učenike koji se najbolje snađu u nastavnim predmetima ili sportu, kako se ne bi stvarala konkurencija. Umjesto toga, škole prakticiraju kulturu motivacije za napredovanjem, mjerenu isključivo u odnosu na sebe.

"Danci daju puno prostora slobodnoj dječjoj igri, koja podučava empatiju i pregovaračke vještine. Igra se u ovoj zemlji smatra edukacijskih alatom od 1871. godine", objašnjava Jessica Alexander.

Učenje empatije djecu priprema da postanu sretne odrasle osobe

Zatim slijedi zajedničko učenje, koje se sastoji od okupljanja djece s različitim snagama i slabostima u raznim područjima kako bi si međusobno pomagali u razredu te radili zajedno na raznim projektima. Ova posljednja metoda djecu od najranije dobi uči da nitko ne može uspjeti sam i da pomaganje drugima dovodi do boljih rezultata.

"Dijete koje je prirodno talentirano za matematiku neće napredovati ne bude li naučilo surađivati s vršnjacima. Trebat će im pomoć u drugim predmetima. Odlična je lekcija učiti djecu od rane dobi jer nitko ne može prolaziti kroz život posve sam", govori Jessica Alexander i nastavlja:

"Mnoge studije pokazuju da kad nekome nešto objasnite, primjerice matematički problem, ne samo da predmet i sami učite bolje nego ga pokušavate zapamtiti sami, nego također razvijate svoje empatijske vještine koje dalje razvijate tako što ćete pripaziti na način na koji druga osoba prima informaciju te se staviti u njihovu poziciju kako biste shvatili kako funkcionira učenje."

Pohađanje lekcije empatije pruža danskoj djeci veliko zadovoljstvo i priprema ih da postanu sretne odrasle osobe.Zadnje dodane

Preporučujemo