Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Bakir Hadžiomerović: Miris Kine na Balkanu

03. 09. 2019 - 12:14
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Dramatična kriza zaljuljala je Bosnu i Hercegovinu. I sve su neizglednije šanse da ćemo se uspješno iskobeljati iz kanala gdje su nas strovalili politički autoriteti. Deset mjeseci tvrdoglavo se vrte ukrug. Potpisuju sporazume koje ne provode. Pričaju bajke, dogovaraju medijske hajke, općenito, kradu Bogu dane.

Piše Bakir Hadžiomerović za avaz.ba

U međuvremenu, Evropljani i Amerikanci standardno izražavaju zabrinutost. Valentin Incko (Inzko) naročito je zabrinut. U oproštajnom razgovoru za „Avaz“ Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) sjetio se tako vanrednih izbora. Nažalost, Šveđanin dobro zna da predlaže nemoguće. Jer, u dejtonskim ćitabima ne postoji mogućnost ustavno prihvatljivog izlaska iz postizbornog ćorsokaka. Vanredne izbore može nametnuti jedino Ured visokog predstavnika. OHR, međutim, ima ranije preuzete obaveze. Trenutno je prioritet, kako se kaže, izražavanje zabrinutosti. Uz usiljeno protokolarno p(r)ozivanje zavađenih lidera na razum, kompromis, odgovornost.

Agencijska vijest preko Atlantika kaže da je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) imenovao zamjenika pomoćnika državnog sekretara specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan. Dakle, Metju Palmer (Matthew) ubuduće će biti nešto zaduženiji za ovdašnje nerazjašnjene nesporazume. Američkom diplomati svakako treba poželjeti srdačnu dobrodošlicu. Zlu ne trebalo.

Na drugoj strani planete, politbiro vladajuće Komunističke partije Narodne Republike Kine nastoji (p)ojačati uticaj u jugoistočnoj Evropi kroz ambiciozno zamišljeni geopolitički projekat balkanskog puta svile. Za efikasnije ostvarenje strateškog plana, Kinezima asistira Vladimir Putin. Rusija se, inače, odavno udomaćila u BiH. Jednako kao i u komšijskoj Srbiji te poglavito susjednoj Hrvatskoj.

Vraćaju li se, pitanje je sad, Amerikanci s Palmerom u zapuštenu bh. stvarnost kako bi zaustavili nahajcanu kinesko-rusku ofanzivu? Iskreno, čisto sumnjam. Prije će biti da je zadnja pošta nezavisno Kosovo.

Stavovi izneseni u tekstu održavaju mišljenje autora, a ne nužno stavove udrimuski.baZadnje dodane

Bilježnica Robija K.: Evropsko ponašanje

Učiteljica Smilja je šetkala se po razredu među klupama i vrtila je kemijsku u ruki. Onda je ona rekla: „Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!“

GLADNI ŠTRAJKAJU GLAĐU

Moramo pokazati velikodušnost za poziciju radnika u Zenici, jer s druge strane imamo državu koja se ponaša na najokrutniji mogući način, znajući da ljude dovodi do izgladnjelosti i egzistencijalnog ponora. Kapitalističko društvo može jedino biti uhvaćeno u shizofrenu situaciju kada organiziramo solidarnost

Nenad Bunjac: KRIVO SRASTANJE

Posjedujem sto motiva za ponuditi jake tekstove svakoj redakciji od otoka Prvića do Aljaske, neizvorno smo vrelo dobrih poanta moja generacija, ali svaka para i vrijednost neka idu do vraga, psovati Predraga Lucića pokraj mene živog, jednog od oriđiđi člana Trijumvirata Feral Tribune, jednostavno nikada nećete

Preporučujemo