Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Bakir Hadžiomerović: Miris Kine na Balkanu

03. 09. 2019 - 12:14
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Dramatična kriza zaljuljala je Bosnu i Hercegovinu. I sve su neizglednije šanse da ćemo se uspješno iskobeljati iz kanala gdje su nas strovalili politički autoriteti. Deset mjeseci tvrdoglavo se vrte ukrug. Potpisuju sporazume koje ne provode. Pričaju bajke, dogovaraju medijske hajke, općenito, kradu Bogu dane.

Piše Bakir Hadžiomerović za avaz.ba

U međuvremenu, Evropljani i Amerikanci standardno izražavaju zabrinutost. Valentin Incko (Inzko) naročito je zabrinut. U oproštajnom razgovoru za „Avaz“ Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) sjetio se tako vanrednih izbora. Nažalost, Šveđanin dobro zna da predlaže nemoguće. Jer, u dejtonskim ćitabima ne postoji mogućnost ustavno prihvatljivog izlaska iz postizbornog ćorsokaka. Vanredne izbore može nametnuti jedino Ured visokog predstavnika. OHR, međutim, ima ranije preuzete obaveze. Trenutno je prioritet, kako se kaže, izražavanje zabrinutosti. Uz usiljeno protokolarno p(r)ozivanje zavađenih lidera na razum, kompromis, odgovornost.

Agencijska vijest preko Atlantika kaže da je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) imenovao zamjenika pomoćnika državnog sekretara specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan. Dakle, Metju Palmer (Matthew) ubuduće će biti nešto zaduženiji za ovdašnje nerazjašnjene nesporazume. Američkom diplomati svakako treba poželjeti srdačnu dobrodošlicu. Zlu ne trebalo.

Na drugoj strani planete, politbiro vladajuće Komunističke partije Narodne Republike Kine nastoji (p)ojačati uticaj u jugoistočnoj Evropi kroz ambiciozno zamišljeni geopolitički projekat balkanskog puta svile. Za efikasnije ostvarenje strateškog plana, Kinezima asistira Vladimir Putin. Rusija se, inače, odavno udomaćila u BiH. Jednako kao i u komšijskoj Srbiji te poglavito susjednoj Hrvatskoj.

Vraćaju li se, pitanje je sad, Amerikanci s Palmerom u zapuštenu bh. stvarnost kako bi zaustavili nahajcanu kinesko-rusku ofanzivu? Iskreno, čisto sumnjam. Prije će biti da je zadnja pošta nezavisno Kosovo.

Stavovi izneseni u tekstu održavaju mišljenje autora, a ne nužno stavove udrimuski.baZadnje dodane

Dresden i Mostar: Sličnosti i razlike

Unatoč tome što odnos prema baštini antifašizma, sve više i u Evropi i kod nas postaje političko pitanje, a ne samo ono kulture sjećanja, spremnost ljudi iz politike koji vode državne i evropske institucije da ga takvim i nazovu, iznimno je rijetka. Razlog zbog čega je ta spremnost rijetka je upravo u tome što odnos prema antifašizmu zapravo puno više predstavlja pitanje odnosa prema budućnosti, nego prema prošlosti

Uvijek, uvijek ista priča: Glasali ste, pa sada strahujte!

Odgovornost za tzv. incidente ne tražite od razuzdane dječurlije nego od onih koji primaju plaće od poreza koje mi plaćamo. Oni su vas dužni zaštiti, ali fora je u tome da vas oni ne žele štititi, jer, kako bismo mi bili sigurni, prvo bi njih trebalo pohapsiti. Tako vam je to. Glasali ste pa sad strahujte. Oni imaju imunitet a nama trebaju kacige kad idemo obilaziti spomenike