Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Bakir Hadžiomerović: Miris Kine na Balkanu

03. 09. 2019 - 12:14
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Dramatična kriza zaljuljala je Bosnu i Hercegovinu. I sve su neizglednije šanse da ćemo se uspješno iskobeljati iz kanala gdje su nas strovalili politički autoriteti. Deset mjeseci tvrdoglavo se vrte ukrug. Potpisuju sporazume koje ne provode. Pričaju bajke, dogovaraju medijske hajke, općenito, kradu Bogu dane.

Piše Bakir Hadžiomerović za avaz.ba

U međuvremenu, Evropljani i Amerikanci standardno izražavaju zabrinutost. Valentin Incko (Inzko) naročito je zabrinut. U oproštajnom razgovoru za „Avaz“ Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) sjetio se tako vanrednih izbora. Nažalost, Šveđanin dobro zna da predlaže nemoguće. Jer, u dejtonskim ćitabima ne postoji mogućnost ustavno prihvatljivog izlaska iz postizbornog ćorsokaka. Vanredne izbore može nametnuti jedino Ured visokog predstavnika. OHR, međutim, ima ranije preuzete obaveze. Trenutno je prioritet, kako se kaže, izražavanje zabrinutosti. Uz usiljeno protokolarno p(r)ozivanje zavađenih lidera na razum, kompromis, odgovornost.

Agencijska vijest preko Atlantika kaže da je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) imenovao zamjenika pomoćnika državnog sekretara specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan. Dakle, Metju Palmer (Matthew) ubuduće će biti nešto zaduženiji za ovdašnje nerazjašnjene nesporazume. Američkom diplomati svakako treba poželjeti srdačnu dobrodošlicu. Zlu ne trebalo.

Na drugoj strani planete, politbiro vladajuće Komunističke partije Narodne Republike Kine nastoji (p)ojačati uticaj u jugoistočnoj Evropi kroz ambiciozno zamišljeni geopolitički projekat balkanskog puta svile. Za efikasnije ostvarenje strateškog plana, Kinezima asistira Vladimir Putin. Rusija se, inače, odavno udomaćila u BiH. Jednako kao i u komšijskoj Srbiji te poglavito susjednoj Hrvatskoj.

Vraćaju li se, pitanje je sad, Amerikanci s Palmerom u zapuštenu bh. stvarnost kako bi zaustavili nahajcanu kinesko-rusku ofanzivu? Iskreno, čisto sumnjam. Prije će biti da je zadnja pošta nezavisno Kosovo.

Stavovi izneseni u tekstu održavaju mišljenje autora, a ne nužno stavove udrimuski.baZadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

BiH SE VRAĆA U ''NORMALNE'' TOKOVE

Osim ohrabrujućih rezultata posljednjih testiranja na koronavirus, posebno u Kantonu Sarajevo, koji su uzrokovali popuštanje restriktivnih zaštitnih mjera u borbi rotiv pandemije, vijesti koje smo izdvojili sa agencijskih ticker-a, nedvosmisleno ukazuju na to da se život na prostorima BiH, polako vraća u za nas uobičajene okvire

Preporučujemo