Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Metju Palmer danas na posebnom panelu u Bledu

03. 09. 2019 - 09:05
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

U Bledu će danas biti održan poseban panel na kojem će uz Metjua Palmera (Matthew Palmer), specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan, učestvovati i ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana. 

Brzo rješavanje pitanja migracija, Brexit i proširenje Evropske unije na zapadni Balkan trebali bi biti među prioritetima Evropske unije, istaknuto je na početku strateškog foruma na Bledu koji je počeo jučer. 

- Pitanje ilegalnih migracija glavna su zadaća s kojom će se na početku mandata susresti nova Evropska komisija - kazao je predsjednik Slovenije Borut Pahor. 

Kako tvrdi, Komisija mora odmah pojačati odbranu vanjskih granica EU, ali i što prije predložiti novu primjenu načela podjele tereta migracija. 

On je izrazio zabrinutost zbog sadašnjeg zastoja u "renesansi" same ideje Evropske unije. Povećana je, kako rekao, opasnost nastavka trenda vraćanja država članica nacionalnim politikama koje su evropskoj ideji suprotne.

TAGOVI:Zadnje dodane

Palmer: Rusija pravi razdor između Srbije i Crne Gore

Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti su namjerna provokacija, za koju je prije svega odgovorna Moskva, rekao je u intervjuu za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer