Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Zadruga, Farma ili ZMBT, pitanje je sad?

27. 08. 2019 - 20:48
|
|
by Darko Došlo - udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Piše Darko Došlo

Jedna osoba je ubijena, druga povrijeđena, a dvije su uhapšene i predate u nadležnost MUP-a Kantona Sarajevo. To je rezime brutalnog ubistva, koje se u nedjelju, 25.avgusta oko 19 sati, dogodilo u naselju Vojničko polje u Sarajevu.

Naravno da se u zvaničnom policijskom saopštenju, nigdje ne navodi činjenica, da je jedina perspektiva omladine, koja odrasta prateći jeftine TV sapunice ili slušajući kvazi muziku,  geto – muzičara, slobodno vrijeme provodi uz igrice na playstation-ima, poneki čak i učestvujući u  ZMBT-u, x-faktoru i sličnim antitalent projektima(mahom na na Pinkovima i Hajatima), pobjeći negdje što prije i što je moguće dalje. I šta je uopšte realno očekivati, u zemlji u kojoj pravosuđe služi za pranje lopovluka i ubistava, sport je na nivou 2 pretkola evropske lige, visoko obrazovanje cvjeta u Kiseljaku i Travniku, a kultura u zatvorenim muzejima i teatrima za odabrane i to najčešće kroz programe sa nacionalnim predznakom. Stranački postulati kao imperativ i način za ulazak u visoko društvo, otišli su predaleko u kontekstu ostvarenja pomenutih ciljeva? Ima toga još, ali bi i ovo trebalo biti dovoljno, da se prosječan građanin zapita, može li realno BiH u takvim okolnostima,  imati bolju i zdraviju omladinu? Trebalo bi ali se nažalost čini da nije, kao što su neralna i očekivanja te vrste!?

S druge strane, stranački uhljebi, pa čak i apolitični, ali kritički raspoloženi obični građani, navešće u svojim komentarima, da TV sapunice, rialiti programi i razna instant takmičenja, nisu krivi za ovakvo stanje u društvu, te da je sve to prije svega stvar kućnog odgoja. Može biti da su u pravu!? S druge strane, oni radikalniji dodaće da nam divljaštvo i nekultura, dolaze tv signalom, preko Drine ili Une. Međutim, ukoliko je to tačno, otkud nam onda slučajevi DRAGIČEVIĆ, MEMIĆ, ŠEHOVIĆ, VUJINOVIĆ i brojni drugi, slični i uz to neriješeni?

Biće da smo dobro savladali gradivo, ali kako god posmatrali novonastalu situaciju, pitajući se ko nam je sve ovo napravio, činjenica je da ćemo još dugo žaliti za Titovom milicijom, premda ni ona nije bila savršena. Pa ipak za vrijeme 45 godina postojanja SFRJ i u njoj narodne milicije, pljačke banaka, benzinskih pumpi (kladionice tada nisu postojale) te privatnih poslovnih i stambenih objekata, zaista su bile rijetkost, a kada bi se nekim slučajem i dogodile, milicija bi vrlo brzo i efektno djelovala. Rijetka, ali vrlo brzo riješena ubistva, prepričavala bi se danima, ali bi svakako bila riješena! A kad smo već kod pljački i razbojništava, danas ih samo u Sarajevu, imamo na desetine sedmično,(uključujući i sve veći broj ubistava), što mnogi cijene najvećim rezultatom nacionalnih političkih stranaka, koje su od Bosne i Hercegovine, za ovih 25 godina, stvorili banana-državu, etablirajući je kao leglo korupcije i kriminala.

Svakodnevno prateći, depresivne i obeshrabrujuće vijesti, njihovi konzumenti su do te mjere frustrirani, da im ne treba  mnogo da podivljaju, a ukoliko do toga zaista dođe, to neće valjati nikome. (Ne bojte se uhljebi, jer to se sigurno neće desiti, bar još neko izvjesno vrijeme!)

Zanemareni vaspitni segment, (jer škole više ne vaspitavaju omladinu), spremno su preuzeli, besprizorno sramotni, rialiti - šou programi, nudeći potpuno iskrivljene vrijednosti, idiotizam i sve ono čega smo se nekad i ne baš toliko davno, stidjeli. Gradjani i građanke Sarajeva i čitave nam države, realno bi se trebali  zabrinuti za sigurnost i zaštitu, kako njih samih, tako i njihove djece, uključujući tu i imovinu koju bi trebalo da štite ali i zaštite, policija i opštinske/kantonalne/entitetske/državne vlasti. Zato priznajte, da li ste se ikada ili u skorije vrijeme zapitali: gdje mi to i kako živimo, ili bolje rečeno obitavamo? Smeta li nam smrt i nesigurnost, koje nas okružuju i svakodnevno prijete? Plaše li nas duhovi naše mrtve djece,  nevine i nedužno pokošene, koje tumaraju ulicama glavnog i drugih gradova? Možemo li okus i miris (da ne koristim težu riječ) smrti, prikriti skupocjenim parfemima, poput npr. ''Mademoiselle Coco'', čija bočica od 100ml iznosi koliko i prosječna penzija jedne umirovljenice, (konkretno moje starice majke), dok će muškarcima za to adekvatno poslužiti recimo posljednja linija parfema Tom Ford?

Naravno da možemo, jer ako smo u mogućnosti priuštiti si takav luksuz, iz te pozicije je bez problema lakše oplesti po sudstvu, policiji, ili zdravstvu, tj.onima koji nam se u tom trenutku učine najvećim krivcima!? To u prvom redu čine, takozvani internet ratnici (pravednici s' tasturom), ali ako ćemo pošteno, premalo je onih koji to sebi mogu priuštiti. Pa ako već mogu, neka ih nek ''seru''. Njihov broj, a samim tim i uticaj na bezbjednosnu situaciju je minoran, ili  možda griješim? Naime, mnogo je lakše kupiti jeftinu Maliciju ili drugi jeftiniji dezodorans, malo se naprskati, pa onda ''srati'' po nečijem radu. Izuzetak koji potvrđuje pravilo je hrabri i nesebični čin, rođaka Šemse i Armina Šabanovića, koji su prije par dana, ne čekajući reakciju nadležnih, spremno priskočili, uhvatili i zadržali lopova, koji je naočigled brojnih svjedoka, pokušao opljačkati apoteku u sarajevskom naselju Otoka. U saopštenju se ne precizira, da li su Šabanovići u tim trenucima, mirisali na Intesu, Kelvin Klajn ili samo na pravdu i davno zaboravljeni moral i poštenje!? I konačno, šta god vi o tome mislili ,njihovo djelo je kristalno čisto, a bez obzira na izbor dezodoransa, njihovi tragovi ne smrde nečovještvom! Tu nikakvi mirisi ne pomažu, jer u takvim situacijama ili jesi ili nisi!? Ili smrdiš ili mirišeš, a Šabanovići nam vratiše atmosferu koju smo svi bez razlike osjećali osamdesetih i gotovo je zaboravili! Možda su čak najgori oni koji niti smrde nit mirišu, a čini se da su baš takvi danas u većini?                                                         

Osim toga Sarajlije i kao gradjani, osim izbora dezodoransa, koji u manjoj ili većoj mjeri uništavaju ozonski omotač, imaju pravo da predlože neke konkretne mjere na poboljšanju bezbjednosne situacije. Tu prije svega mislim na veće angažovanje Jedinice za podršku i specijalne policije i to od popodnevnih sati, pa sve do 02,00 sati iza ponoći, na područjima svih policijskih uprava. Ostalu uniformisanu i druge policije, možda bi trebalo usmjeriti na preventivno djelovanje? Ipak ništa od toga se još ne dešava ili u praksi nije zabilježeno? To nas može navesti na zaključak, da su dobrim dijelom, za sve što nam se događa, ponovo krivi mediji i novinari. Medijski djelatnici takođe nemaju para za iole kvalitetniji parfem, pa se i njihov ''vonj'', primjećen i kod  onečišćene omladine, koja najčešće koristi čuveni domaći ''oznojaž'', izgubi u oblacima izduvnih gasova, zbunjujući i naše receptore i osjećaj za realnost.

Mi stariji smo takođe nekad bili djeca i glupirali se na razne načine, ali također nismo uspjeli odgovorili na jednostavno a suštinsko pitanje: šta konkretno imamo od prepiranja ili čak fizičkog sukoba? Uostalom i nas je kao i današnju mladež, ubijala droga, alkohol i glupa muzika nafuranih muzičkih zvijezda, odraslih u komšiluku odnosno getu, kako to danas vole reći. Muzika je u naše vrijeme imala emociju, kojom su se mnogo lakše i jeftinije osvajale djevojke, ali se ipak teže dolazilo do krajnjeg cilja. Čisto ekonomski gledajući na stvari, uspjeh je kako kažu danas zagarantovan, ali pod uslovom da uz dobar auto, u džepu imate bar gram ''bijelog'' i makar stotinjak eura. Djevojčice sa 20 godina izgledaju kao da im je 30, pretjerujući kako s' puderom, tako i sa nastojanjem da izgledaju starije. Valjda su se zbog toga otegli redovi pred ženskim, ali i muškim toaletima u popularnim klubovima. Naravno da i momci treba da uživaju, popiju par pića i opuste se.To zapravo i nije problem, pod uslovom da su pristojni i kulturni, te da umjesto što glume gangstere, ne ugrožavaju vlastiti i tuđe živote.

U policijskom saopštenju s početka ovog teksta, ubijeni je imao svega 17, a napadač koji ga je ubio sjekirom, sakupio je tek 15 godina!? Roditelji koji i danas, poljednji saznaju stvari, netom prije nego se one najgore dese, obično znaju reći:''Pustite ga! On je mali, šta on zna?!". Nažalost, isti taj mali, već od 4. ili 5. godine života, počinje da teroriše drugu ''normalno odgojenu djecu'', dok se njihovi roditelji, spremno stavljaju u zaštitu svog potomka, budućeg uspješnog bandita. I onda kad njihov sin nekog ubije, ili bude ubijen, isti ti roditelji, odjednom se gorko kaju, pitajući se ''gdje smo to pogriješili? Šta smo naopako uradili i sl.?''

Žao mi je svih nevino nastradalih, ali tvrdim da su najvećim dijelom, upravo roditelji ti koji su od njih napravili ubice, narkomane, kriminalice, neradnike...i u krajnjoj liniji žrtve. A onda kad se nešto ovako strašno dogodi, za primjedbe i lamentiranje eksperata je kasno, Analitičari, mudroseri tada obično izanaliziraju, kako kako se veoma malo radi s omladinom, u čitavoj BiH i Sarajevu, kao glavnom gradu. Upućeni tvrde, da je i u Policiji došlo do smjene generacija. Brojni iskusni policajci i istražioci, otišli su u penziju, ostavljajući mlade, neiskusne policijske službenike, koji se realno teško mogu nositi sa nadolazećim kriminalom. Policiji je prijeko potrebna svaka vrsta pomoći, uz edukaciju od strane eminentnih stručnjaka sa zapada ili istoka, svejedno. Pored toga Kanton Sarajevo je nedavno dobio novog policijskog komesara i tu bih se zaustavio, ostavljajući stranačku kadrovsku kombinatoriku po strani, jer to u principu i jeste, glavna prepreka efikasnijem radu policije.

Uostalom, šta možemo očekivati, kada su tinejdžerima uzor sitni kriminalci, sa bijesnim autima za koje država ne provjerava porijeklo (jer bi u tom slučaju i oni koji provjeravaju, trebali dostaviti porijeklo svoje imovine). Osim toga naprosto bi bilo presmiješno, da su policajci, pa čak i oni visokorangirani idoli današnje omladine. To je jednostavno nezamislivo, pa valjda i zbog toga, turbofolk reperi sa oružjem u rukama, pjevaju o drogama i nemoralu, visoko postavljajući letvicu, na kojoj piše "što brže do love - to bolje". Ne treba biti prestrog, ali naše društvo živi po principima Zadruge, Farme, Parova, ZMBT-a i drugih idiotskih komercijalnih programa. Ne znam kako, ali vlasnici TV kuća su nekako provalili foru, dok policija, još uvijek nema detektor koji čita misli i  ne zna kad će se desiti sljedeći belaj.

Bez obzira na to, mnogi će ipak kriviti policiju, drugi će pak reći krivo je pravosuđe, dok će treća otprilike podjednako velika grupa, tvrditi da je sve do odgoja, jer sve polazi iz kuće. Tako je bilo nekad, ali danas s početka 21.vijeka, imamo činjenicu da je većina mama u prosjeku 18 sati na fejsu, a očevi u kladionici, dakle ''krivo je more''! Policajci i njima skloni sociolozi, tvrde da je kao i kod drugih patoloških manifestacija, ključ rješenja  - PREVENCIJA! Naravno da je u Sarajevu i prije rata bilo maloljetnicke delinkvencije, u čemu su posebno prednjačili Romi sa Gorice, Domci...i to možda čak i u većem obimu.

Međutim ranije je postojao sistem, u kome su socijalni radnik , policija i sudstvo bile itekako uvezani i već nakon prvog prekršaja, svi od učitelja, profesora, socijalnih radnika, policije itd...svi bi se uključili u proces prevaspitavanja, a kažu i da su kazne bile drastične. Osim toga već samo na pomen pojedinih ustanova,(poput one u Stocu), mnogima bi se smrklo pred očima. Stručnjaci kažu da danas imamo puno više policije i socijanih radnika, ali nema Sistema. A ako je uz to, ubicin tajo ili babo, visokorangirani član bilo koje od vodećih nacionalnih stranaka, mlađahni prestupnik je van svake razmne sumnje, na slobodi već za nekih sedam dana. Ipak najveća i najbolnija istina je ta, da se u svijetu lišenog duhovnih vrijednosti, ali nikako ne i mržnje, sukobi najčešće rješavaju nasiljem. Po tome ispada da smo svi mi  saučesnici u ubistvu mladića na Vojničkom polju u Sarajevu. Jer sve ono što ne napusti zemlju, poubija se međusobno. I zato kažem: žao mi je građana, a posebno omladine i čitave Bosne i Hercegovine!

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora, a ne nužno stavove udrimuski.ba

TAGOVI:Zadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

BiH SE VRAĆA U ''NORMALNE'' TOKOVE

Osim ohrabrujućih rezultata posljednjih testiranja na koronavirus, posebno u Kantonu Sarajevo, koji su uzrokovali popuštanje restriktivnih zaštitnih mjera u borbi rotiv pandemije, vijesti koje smo izdvojili sa agencijskih ticker-a, nedvosmisleno ukazuju na to da se život na prostorima BiH, polako vraća u za nas uobičajene okvire

Preporučujemo