Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

SAD planira otvoriti konzulat na Grenlandu

24. 08. 2019 - 12:40
|
|
by udrimuski.ba/Al Jazeera
|
foto: Al Jazeera

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira da otvori američki konzulat na Grenlandu, a usred sve većeg strateškog i ekonomskog interesovanja za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je State Department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku dio je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenosi AP.

"SAD imaju strateški interes za unapređenje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona", navodi se u pismu upućenom kongresnom Odboru za spoljne poslove.

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD-u da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose sa grenlandskim zvaničnicima i društvom.

U pismu se navodi da će konzulat biti "ključna komponenta napora SAD-a za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unapređenje američkih interesa na Grenlandu".

Određen službenik

Trump je prošle nedelje izazvao diplomatski spor sa Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

SAD su otvorile konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske, a koji je zatvoren 1953. godine.

Novi konzulat otvoren je 1954. godine u prijestolnici Grenlanda.

State Department je naveo da je već odredio službenika za poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira da zaposli lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u konzulatu do 2020. godine biti sedam zaposlenih.Zadnje dodane

Preporučujemo