Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Akcija Interpola i na bh. moru: Sastanak s ministricom Đapo zbog onečišćenja Jadrana

23. 08. 2019 - 15:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se danas, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, s Vericom Trbić, stručnom savjetnicom u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, za INTERPOL Sarajevo.

Gošća je ministricu informirala o predstojećim aktivnostima čiji inicijator je Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon u provedbi operativne akcije na području Bosne i Hercegovine s ciljem podizanja svijesti kod građana i borbe protiv onečišćenja mora i voda, odnosno zagađenja rijeka i jezera.

Ove godine je planirano da akcija bude održana tokom oktobra na području cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom “30 dana na moru”.

Ministrica Đapo je istakla da je Federalno ministarstvo spremno, u okviru svojih nadležnosti, učestvovati i pružiti svu potrebnu pomoć u predstojećoj akciji.

U razgovoru je istaknuto da postoji problem ispuštanja otpadnih voda i materijala u more, te jezera i rijeke, ali i da ovakvi problem imaju često međunarodni karakter jer onečišćenje vodom često prelazi državne granice.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, nakon što im bude dostavljen izvještaj o prošlogodišnjoj pilot akciji, uputiti svoje prijedloge i sugestije organizatoru projekta.

Istaknut je i značaj provedbe međunarodnih konvencija i protokola koje je Bosna i Hercegovina dosad potpisala iz ove oblasti.

Inače, ovo ministarstvo prilikom pripreme akata vodi računa da propisi budu usklađeni s evropskim zakonodavstvom i propisima iz ove bitne oblasti.

Ovom sastanku je prisustvovao i pomoćnik federalne ministrice za okoliš Mehmed Cero, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.Preporučujemo