Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Demokratska fronta: Verbalna akrobatika novog crtača mapa BiH Mire Kovača

21. 08. 2019 - 19:33
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Iz Demokratske fronte reagirali su na stavove predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mire Kovača koji je ocijenio je da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

"Da đavo ne miruje i da se iz dana u dan građanima ove zemlje serviraju umobolne ideje o njenom razvaljivanju na tri dijela, govori i najnoviji istup bivšeg ministra inostranih poslova Hrvatske Mire Kovača. Opetovao je ono što je prije par mjeseci kao probni balon pustio u javnost: BiH treba podijeliti po 'belgijskom principu' - Bosna cijela u tri dijela, u kojoj bi Hrvati, odbijanjem svoje administrativne jedinice, dobili puni suverenitet", navode iz DF-a, te dodaju:

"Kao da ga sada nemaju, kao da bi glasanjem 'svoj za svoga' u čisto zapadnohercegovačkom izbornom getu (o ostalim Hrvatima u drugim dijelovima BiH ni riječi - valjda bi ovom konceptu prethodilo njihovo preseljenje u hercegovačku grudu) konačno ostvarili vjekovni san - 'svoj na svome. I da sve bude još zanimljivije, poslije tirade koju nam je Kovač održao, izjavljuje kako se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari druge, suverene države".

Valjda je i poslije ove, tvrde iz DF-a. za sada još uvijek verbalne akrobatike novog crtača mapa BiH – Kovača, i posljednjem građaninu ove zemlje koji je doživljava istinski svojom i cjelovitom – jasno zašto je NATO put jedini ispravan put i zašto taj koncept buduće BiH nailazi na otpore. 

KONTROVERZAN PRIJEDLOG

Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela: Hrvatima dati izbornu jedinicu

"Zbog svega toga, Demokratska fronta i njen predsjednik Komšić neće odustati od ovog zahtjeva. Svakim novim danom raste i svijest kod građana o neumitnosti ovakvog puta u Evropu, pod kišobranom NATO saveza. Druge nam nema , kao što nemamo ni drugu ni rezervnu domovinu osim Bosne i Hercegovine", saopćili su..

TAGOVI:Zadnje dodane

Hoće li BiH dobiti novu modernu prugu

Pruga Vareš - Banovići napokon bi mogla postati java, bar ako je suditi prema izvorima bliskim uredu premijera FBiH Fadila Novalića. Navodno su se iz Sjedinjenih Američkih Država javili investitori zainteresirani za gradnju ove pruge, vrijedne skoro 400 miliona maraka

EZ: Prekršajna procedura protiv BIH zbog kineskog kredita

Pregovori su narušeni i nema dogovora, ali to ne znači da je gotovo, rekao je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa pomoćnik direktora i pravni zastupnik Energetske zajednice Dirk Buschle, nakon što je Energetska zajednica prekinula pregovore sa Vladom Federacije BiH, najavljujući i pokretanje postupka protiv BiH

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!