Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Trump signalizira podršku Rusiji da se pridruži G7

21. 08. 2019 - 09:04
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: agencije

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je izrazio podršku za poziv Rusiji u Grupu 7 (G7), vraćajući  tako Grupu na osam  članica (G8).

 

U razgovoru s novinarima ispred Bijele kuće, Trump je rekao da je "mnogo primjerenije imati Rusiju u G7", dodavši da  bi to " trebala biti G8, jer puno stvari o kojima pričamo ima veze s Rusijom".

"Ako bi neko podnio taj prijedlog, sigurno bih bio raspoložen da o tome razmišljam vrlo povoljno", rekao je američki predsjednik, prenosi Xinhua.

Trumpovi prijedlozi dolaze uoči  samita G7 koji će biti održan predstojećeg vikenda  u Francuskoj.

Prvobitno G8, grupa industrijski najrazvijenijih i ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta, je od 2014. godine postala G7 nakon što je Rusija suspendirana iz grupacije zbog  Ukrajinske krize izazvane ruskom aneksijom Krima.

Francusko odmaralište Biarritz bit će  domaćin samita G7, koji će biti održan  od  24. do 26. augusta. Grupu 7 čine Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Kanada, Japan i Italija. Pozvano je još sedam lidera drugih država.

TAGOVI:Zadnje dodane

Auto pun oružja ostao bez goriva u Drezdenu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Hrvatovića (41) iz Tuzle i Admira Salihovića (41) zbog međunarodne trgovine veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji

Preporučujemo