Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Talijanski predsjednik Mattarella počinje konsultacije o formiranju nove vlade

21. 08. 2019 - 13:00
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: ilustracija

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella prihvatio je ostavku premijera Giuseppea Contea te će u srijedu započeti konsultacije sa stranačkim čelnicima  o izlasku iz političke krize, saopćio je njegov ured.

Mattarella je zamolio Contea da ostane na vlasti  i da obavlja svakodnevne poslove, do okončanja krize.

Mattarella će započeti svoje sastanke danas  u 16 sati i završit će ih u četvrtak poslijepodne, prenosi Reuters. Očekuje se da će postojati politička volja za formiranjem nove vlade. Ako ne, morat će raspustiti parlament, i raspisati prijevremene izbore.

Conte, koji nije član nijedne stranke, no blizak je Pokretu pet zvijezda (M5S), u parlamentu je kazao kako je rad njegove vlade završio zbog razilaženja s čelnikom Lige, ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Salvini je 8. augusta raskinuo savez svoje stranke i M5S-a, rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom. Liga ima veliku podršku u anketama, no M5S bi novu vladu mogao formirati s Demokratskom strankom (PD), a tu je ideju predložio upravo bivši premijer Matteo Renzi, pripadnik te političke grupacije. Zadnje dodane

Kako žive bivši američki špijuni?

CIA je navodno prije dvije godine iz Moskve povukla neke tajne agente. Međutim, kakav je njihov život poslije toga? Bivši savjetnik Donalda Trumpa Chris Costa govori o usponima i padovima bivših agenata