Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri djela

21. 08. 2019 - 08:22
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

"BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, Njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima“, rekao je Kovač za Radio-televiziju HercegBosne iz Mostara.

Tako je ovaj utjecajni hrvatski političar ponovo u eter ubacio kontroveznu temu zvanu "treći entitet", koja je u međuvremenu u bh. političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, Kovač je najavio je kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji oko Bosne i Hercegovine, na što ga pozivaju i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, dodao je Kovač.

Ipak, naglasio je da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari u BiH. Hrvatska je potpisala Dayton i ima obavezu brinuti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava“, rekao je Kovač.Zadnje dodane

Srušio se helikopter u Hrvatskoj

U more između Zablaća i Zlarina u Hrvatskoj danas oko 11 sati pao je helikopter, potvrdili su u šibenskoj policiji. Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske je objavljeno da je riječ o vojnom helikopteru

Crna Gora: Sukobi u Podgorici, ima povrijeđenih i uhapšenih

Nekoliko osoba je uhapšeno, a tri policajca i više građana povrijeđeni su u neredima u podgoričkom naselju Zlatica, objavili su podgorički mediji. U podgoričkom naselju Zlatica sinoć je grupa građana pokušala da silom spriječi komunalce da prekreče zid obojen u boje srpske zastave, a policija je, prilikom asistencije, upotrebila biber sprej i suzavac

Preporučujemo