Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Obdanište i kafane u nekadašnjem konc-logoru u Beogradu

21. 08. 2019 - 08:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: wikipedia

Dnevnik Die Tageszeitung piše o objektima otvorenim na zemljištu bivšeg koncentracionog logora Staro sajmište u Beogradu.

Andrej Ivanji je u Tageszeitungu objavio tekst o Sporu oko zemljišta na kojem se nalazio koncentracioni logor Staro sajmište u Beogradu. Tu je, naime, „mjesto gdje se djeca osjećaju sigurno i voljeno", odnosno, privatno obdanište gdje djeca „uče kroz igru". „U zgradi u kojoj se danas nalazi obdanište, od 1941. do 1944. je bila logorska bolnica. U koncentracionom logoru je tokom godina umrlo oko 30.000 ljudi; oko 11.000 njih, pretežno Jevreja, ubijeno je."

Ivanji piše da su mnogi ogorčeni zbog toga, i citira beogradskog historičara Dejana Ristića koji je rekao: Možete li da zamislite obdanište u Auschwitzu, Dachauu ili Mauthausenu. Ne možete? Ni ja... naravno... jer to nije moguće – osim kod nas." I beogradski mediji su se pozabavili tom pričom. Tako Blic piše da je poslije disko-kluba i jednog restorana na terenu Starog sajmišta otvoreno i obdanište. A predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije je rekao da je u pitanju „samo vrh ledenog brijega; tamo se nalaze i jedan fitnes-centar i kafane".

„Iako je u toku proces oko vlasništva nad objektom, njegov vlasnik ima sve potrebne papire. On ukazuje da tom zemljištu živi oko 5.000 ljudi i optužuje državu da više od sedam decenija nije regulisala stvari. Ministarstvo obrazovanja odbacuje krivicu i kaže da nije nadležno za lokacije na kojima se otvaraju privatna obdaništa, već za to da li ispunjavaju sve kriterijume."

TAGOVI:Preporučujemo