Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Tim Roth održao masterclass u Sarajevu: Brojne ovacije publike

20. 08. 2019 - 19:40
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: AA

Večeras je u kinu Meeting Point održan masterclass koji je vodio slavni glumac Tim Roth. Razgovor je moderirala glumica Zana Marjanović.

Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a Roth je kazao:

"Ovdje sam nešto više od dva sata i izgleda jako lijepo. Nikada prije nisam bio u Sarajevu". Publika je pažljivo slušala Rotha posebno kada je prepričavao anegdote sa snimanja sa čuvenim režiserom Quentinom Tarantinom.

Glumac Tim Roth, gost iznenađenja 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) kazao je u utorak pred sarajevskom publikom kako je dobar scenarij bio i ostao razlog zbog kojega on prihvaća neke uloge a otkrio je i kako ne voli "rigidne redatelje" koji koče kreativnost.

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice se kao gost SFF-a pojavio bez najave, a direktor festivala Mirsad Purivatra pojasnio je kako je Roth jedva nekako našao tek jedan dan kako bi stigao u Sarajevo i sudjelovao u toj filmskoj smotri. U znak zahvalnosti organizatori su mu uručili priznanje "Počasno srce Sarajeva" a Roth je prošetao sada već prestižim crvenim tepihom SFF-a ali i izdvojio sat vremena kako bi u opuštenom ozračju razgovarao s fanovima kojih nije manjkalo.

Ovaj rođeni Londončanin koji se preselio u SAD i živi u prijestolnici filma Los Angelesu uloge je ostvario u više od šezdeset filmova ali u brojnim televizijskim serijama.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina "Reservoir Dogs" i "Pulp Fiction" koji je osvojio Oscara za scenarij a suradnju s Tarantinom je nastavio i u filmu "Mrska osmorka". Zbog njegove uloge Archibalda Cunninghama u filmu "Rob Roy" slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti filmske umjetnosti.

Igrao je i u filmu "600 milja", koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina "The Hateful Eight" koji je postao "neslavno slavan" po brutalnim i gadljivim prizorima.

Roth se okušao i kao redatelj filmom "The War Zone" koji je naišao na izvanredan prijem kod filmske kritike.

Publika u jednom od sarajevskih kina "uzurpirala" je početak javnog intervjua s bosanskohercegovačkom glumicom Zanom Marjanović prigodom za fotografiranje Rotha a on im je, otkrivši "tajnu", poručio kako se ne bi dobro proveli na setu na nekom od Tarantinovih filmova jer tamo nisu dopušteni nikakvi fotoaparati niti mobiteli.

"Čini se prilično zgodno", kazao je Roth odgovarajući na pitanje o dojmovima o Sarajevu u kojemu je boravio po prvi puta ali je zato spomenuo kako je ranije boravio u Zagrebu i Dubrovniku.

Govoreći o svojoj karijeri prisjetio se kako je ona zapravo započela na televiziji i to filmom "Made in Britain" a potom se okušao u nekim alternativnim londonskim kazalištima.

"Te su me audicije najviše prestrašile", priznao je Roth. Karijeru na velikom platnu otvorili su mu ne projekti s redateljima kakvi su Mike Leigh te Stephen Frears a potom je uslijedio poziv Roberta Altmana koji ga je zapravo i odveo u SAD prvi puta iako se u međuvremenu vraćao u London.

Priznao je kako je tada bio u priličnim financijskim problemima pa je prihvatio angažman u Australiji i snimanje filma "kojega nitko ne želi vidjeti".

Potom je slijedio novi odlazak u SAD odnosno u Los Angeles gdje se i nastanio.

Potvrdio je kako je dvojio prihvatiti ili ne ulogu u filmu "Reservoir Dogs" jer mu je lik kojega mu je Tarantino namijenio djelovao konfuzno no taj ga je redatelj ipak uvjerio kako je to za njega prava uloga.

"The War Zone" kao prvi redateljski pokušaj šaljivo je opisao kao svjesni korak na teren na kojemu bi mogao iznervirati mnoge ljude.

Inače, Rothu će biti uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo