Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sarajevo mon amour

17. 08. 2019 - 17:35
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Sarajevo mon amour

Pred brojnom publikom i fantastičnom atmosferom sinoć je zvanično otvoren 25. Sarajevo Film Festival. Uoči svečanog otvorenja Festivala, publika i brojni gosti Sarajeva uživali su u uličnoj paradi "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika. 

Svjetskom premijerom filma SIN, bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović sinoć je otvoren Takmičarski program – igrani film. Projekcija je održana u 20:15 u sarajevskom Narodnom pozorištu, a film je prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen u 21:00.

Prije samo projekcije filma prisutnima se obratio gospodin Mirsad Miro Purivatra,direktor SFF-a koji je izrazio veliku radost što je ove godine oboren svaki rekord broja filmova koje će publika imati priliku da pogleda i što je potvrđeno 30%više gostiju za razliku od prethodne godine. 

Tema filma je savremena priča o bosanskohercegovačkoj porodici, njihovim porodičnim problemima i odnosima između majke, oca i dva sina. Jedan od sinova Arman koji će uskoro napuniti 18 godina je usvojen i cijeli život se teško nosi sa tom činjenicom. 

Iako iznimno inteligentan, vrijedan i dobar označen je kao “problematično dijete” i sa svojim školskim drugovima često upada u nevolje. Bez obzira na nevolje u koje se dovodi Arman radi sve što je u njegovoj moći kako bi mlađeg brata usmjerio na pravi put. Uprkos svemu što čini, njegovi roditelji negativno tumače njegovo ponašanje i krive ga za sve probleme koje imaju s mlađim sinom.

Svečanost otvorenja se završila velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo.

Volimo ovaj grad, volimo ovo festivalsko ludilo, volimo Sarajevo koje pobjeđuje vjeru, naciju, boju kože, volimo hiljade stranaca koji se ovdje osjećaju kao kod svoje kuće.  Nasmijani, neopterećeni, raspoloženi. Grade mostove prijateljstva i ljubavi. Volim tu posebnu energiju koju Sarajevo ovih dana ima i koja se riječima ne može opisati, koliko god ih vješto koristila.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo