Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Hrvatska diplomatkinja hitno pozvana u Zagreb zbog rasističkih i ksenofobičnih poruka

17. 08. 2019 - 10:10
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screenshot

Elizabeta Mađarević, uposlenica Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske koja se nalazi na diplomatskom mandatu u Ambasadi Hrvatske u Berlinu, hitno je pozvana u Zagreb zbog rasističkih, ksenofobnih i homofobnih poruka na Facebooku. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova oštro se ogradilo od stajališta koje je na društvenim mrežama objavila ona.

Ova hrvatska diplomatkinja, kako je izvijestio Index.hr, na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, piše o “bijeloj Evropi” i o tome kako je samo takva Evropa “čista”, širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice itd. 

"S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima", saopćili su iz MVEP-a.

Na Facebooku je tako, kako prenosi Index, 8. augusta uz fotografije hrvatskog Jadrana na engleskom jeziku napisala sljedeće: 

“Čista i autentična Evropa. Samo bijeli Evropljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Evropi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jeste.”

Mađarević je kritična i prema premijeru Andreju Plenkoviću i kancelarki Angeli Merkel.

elzaZadnje dodane

Iz dalmatinskih luka traže obnovu Unske pruge, privredne žile kucavice

Unska pruga od Bosanskog Novog preko Bihaća do Knina, duga 178 kilometara, koja je stotinjak kilometara kraća veza između Splita i Zagreba od Ličke pruge, odnosno najkraća željeznička veza između hrvatskog sjevera i juga, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te Jadrana sa srednjom i istočnom Evropom, više od 20 godina čeka na uspostavu redovnog željezničkog teretnog i putničkog saobraćaja

Preporučujemo