Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Pogledajte sadržaj prvog ANP-a za BiH

14. 08. 2019 - 13:56
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Za 20. avgust zakazane su dvije sjednice Predsjedništva BiH na kojima će raspravljati o slanju ANP-a u Brisel i imenovanju mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, potvrdio je predsjedavajući Željko Komšić.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su se usaglasili kako neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD-ovog kadra, ukoliko ne bude odluke o upućivanju ANP-a. S druge strane, Milorad Dodik kategorično tvrdi da ovaj dokument neće put Brisela, kao i da nema puta u NATO.

Šta stoji u dokumentu

Prvi Godišnji nacionalni program BiH, koji je izrađen za period septembar 2018 - septembar 2019. To je, ujedno, i jedina poznata verzija dokumenta.

"Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje euroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava", stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.  

Nadalje, dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim vanjsko-političkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno - pravnog sistema standardima evroatlanskih zemalja.

"BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO", naglašeno je u ANP-u.

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Sigurnosna pitanja, te Pravna pitanja.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih sigurnosnih izazova.

Cijeli sadržaj prvog ANP-a pogledajte OVDJE.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo