Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: Dodik žrtvuje Tegeltiju za nastavak blokada

14. 08. 2019 - 11:09
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je jučer u razgovoru za Tanjug da Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel.

U izjavi za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da na ovaj način Dodik žrtvuje Tegeltiju za nastavak blokada.

"Ako je suditi po onome što je rekao, Milorad Dodik žrtvuje Zorana Tegeltiju za nastavak blokada i kočenje integracijskih procesa, odnosno te blokade pretpostavlja imenovanju mandatara", kaže Komšić.

Komšić dodaje da na taj način Dodik direktno ugrožava formiranje Vijeća ministara upravo zbog nerazumne ambicije da se ne poštuju zakoni i odluke institucija BiH.

"Dodik i SNSD su se oglušili na pozive Evropske unije i ostatka međunarodne zajednice da se vlast u Bosni i Hercegovini formira na principu poštivanja zakona i odluka institucija BiH", rekao je Komšić za Vijesti.ba.

Kazao da Milorad Dodik ima tri opcije za rješenje krize u vezi Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), ali ukoliko sve opcije odbije, poručio je da neće podržati izglasavanje mandatara za Vijeće ministara.

Ključna sjednica Predsjedništva BiH nakon koje će mnogo toga biti jasnije bit će održana u utorak 20. augusta. Prvo će na zahtjev Komšića biti održana redovna, a potom je na zahtjev Dodika zakazana vanredna sjednica o mandataru za Vijeće ministara.

"Sve ostaje isto. Gospodin Dodik ima sljedeće mogućnosti, prihvatiti ANPodbiti potpuno ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmjene koje su po njemu opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo", kazao je za Klix.ba Komšić.

Naglasio je da je to logična i uobičajena procedura.

"O njegovom stavu oko ANP-a ovisit će i moje glasanje o mandataru. Ako on odbije ANP, ja ne mogu glasati za mandatara koji nije spreman da ispunjava ranije odluke Predsjedništva BiH i da ne poštuje odredbe Zakona o odbrani BiH", kazao je Komšić u razgovoru za Klix.ba

Inače, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ranije je odbacio mogućnost da on i Željko Komšić glasaju različito o pitanjima vezanim za NATO put naše zemlje. Od ranije je poznato da su upravo Komšić i Džaferović zagovornici slanja ANP-a u sjedište NATO-a. 

Na drugoj strani, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već je nekoliko puta, pa tako i jučer, ponovio kako za njega slanje ANP-a nije prihvatljivo i da on može pristati samo na saradnju BiH i NATO-a u granicima u kojim s NATO-om sarađuje susjedna Srbija.