Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zbog čega Uprava “Aluminija” krije izvještaj za pola godine

14. 08. 2019 - 08:29
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Finansijska policija Federacije danas će ponovo ući u prostorije mostarske kompanije “Aluminij” kako bi započeli s detaljnom provjerom finansijske dokumentacije ovog posrnulog giganta, saznaje “Avaz”.

Koliko ostaju

Inspektori su se prošle sedmice zadržali u “Aluminiju” svega nekoliko sati i nisu izuzeli nikakve dokumente. No, provjera poslovanja trajat će ovog puta više od dva mjeseca. Nije isključeno da inspektori, s obzirom na materijal koji trebaju provjeriti, ostanu u firmi i pola godine.

Finansijska policija FBiH kontrolirala je ranije poslovanje kompanije od 2011. do kraja 2013. godine. Sada će inspektori provjeriti period od 2014. do kraja sredine 2019. godine, ka d su i ostvareni najveći gubici i isplaćivane brojne nagrade i kupovani skupoc jeni pokloni.

Ova institucija još je 2015. predala Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona izvještaj o brojnim nepravilnostima, ali on nikad nije rezultirao ozbiljnom istragom, a kamoli optužnicom.

Iako Finansijska policija sada ponovo postupa prema nalogu Tužilaštva HNK, dobili su i zahtjev Vlade FBiH da obave provjere prema njihovom nalogu. Osim Finansijske policije, u firmu će u narednim danima ući i inspektori Porezne uprave FBiH.

Odbili zahtjev

Saznajemo da Uprava “Aluminija” već skoro mjesec krije izvještaj o poslovanju za pola godine i odbija da ga dostavi Vladi FBiH.

I to je jedan od razloga za postupanje Finansijske policije, jer su sumnja da je dubioza u firmi veća nego što se misli.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“