Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Japan obilježava 74. godišnjicu nuklearnog napada na Nagasaki

09. 08. 2019 - 09:21
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: arhiva

Japan obilježava 74. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki, koji se dogodio tri dana poslije napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u historiji čovječanstva.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gdje se u 11.02 sati, kada je bačena bomba 9. augusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom šutnje oda pošta za više od 70.000 poginulih.

Američki bombarder B-29 bacio je tada bombu nazvanu "Debeli čovjek". Bomba teška oko 4,5 tone bačena je sa visine od 9.600 metara, a eksplodirala je poslije 30 sekundi na 500 metara iznad jednog teniskog terena.

Oblak "pečurka" koji je nastao poslije eksplozije dostigao je visinu od 16.000 metara. Uništeno je 70 posto grada, a poslije 20 minuta počela je da pada "crna kiša" radioaktivnih čestica.

Još oko 140.000 ljudi je poginulo kada je tri dana ranije na Hirošimu bačena prva atomska bomba, "Mali dječak". Ukupan broj žrtava, uključujući one koji su u narednim mjesecima i godinama umirali od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom, procjenjuje se na oko 300.000.

Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. augusta. Rat je zvanično završen dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posjetio Hirošimu do 2016. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD Barack Obama položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se s preživjelima napada, ali nije, kao ni njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime i Nagasakija dovesti do "moralnog buđenja".Zadnje dodane

Avganistan: Ubijeno devet pripadnika milicije

Devetorica pripadnika avganistanske milicije poginulo je kada je na njih jutros otvorio vatru najmanje jedan njihov kolega, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!