Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Top 5: Filmovi sa Open Aira koje preporučuje Mirsad Purivatra

05. 08. 2019 - 13:06
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: PrtSc Youtube

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, napravio je svoju selekciju top 5 filmova koje preporučuje iz programa Open Aira 25. SFF-a.

1. "Parazit

Film Joon Ho Bonga osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na ovogodišnjem festivalu u Cannesu gdje je oduševio i kritičare i publiku. ‘’Parazit’’ je crna tragikomedija, groteskna priča u kojoj pratimo četveročlanu nezaposlenu porodicu koja sanja o boljoj budućnosti.

2. "Šavovi"

Film Miroslava Terzića, inspirisan istinitim događajem o krađi novorođenčadi u porodilištima u Srbiji 1990-ih, donosi dirljivu priču koja je od Berlina do danas osvojila desetak međunarodnih nagrada. Scenarij zajedno sa režiserom filma potpisuje Elma Tataragić. Glumački par Snežana Bogdanović (nezaboravna Badema iz ‘’Kuduza’’) i Uliks Fehmiu zajedno glume i u filmu ‘’Sin’’ koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival; u filmu ‘’Šavovi’’ u različitim su ulogama: Snežana kao glumica, Uliks kao producent. Uz nju, u filmu glume i Jelena Stupljanin, Jovana Stojiljković (članica žirija Takmičarskog programa – igrani film), glumac Pavle Čemirikić…, i svi dolaze u Sarajevo.

3. "Jadnici"

Ladj Ly, redatelj s Malija, u Sarajevu će predstaviti svoj dugometražni filmski prvijenac LES MISÉRABLES, jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg takmičarskog programa festivala u Cannes, gdje je osvojio nagradu žirija. Napeta akcija sa zanimljivim obratima o sukobima za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. u predgrađu Pariza između policije i lokalnih bandi. Ly dolazi u Sarajevo s glumačkom ekipom.

4. "To mora biti raj"

Palestinski redatelj i glumac Elia Suleiman, nakon što je bio predsjednik žirija 22. Sarajevo Film Festivala, u Sarajevo dolazi sa svojim najnovijim filmom koji je premijerno prikazan u Cannesu. Nagrađen je Specijalnom nagradom žirija i FIPRESCI nagradom za najboji film u konkurenciji. Elia Suleiman bježi iz Palestine kako bi pronašao novi dom, samo da bi otkrio da ga Palestina prati gdje god da krene. Od Pariza do New Yorka – nešto ga uvijek podsjeti na domovinu. Zvuči poznato? Iznenadit ćete se.

5. "Lijepo doba"

LA BELLE ÉPOQUE Nicolasa Bedosa, premijerno prikazan na festivalu u Cannesu izvan konkurencije, šarmantna je ljubavna priča koju bi bila prava šteta propustiti. Pravi crowdpleaser. Film pun emocija, a velikani francuskog glumišta Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant…nasmijaće vas od srca.Zadnje dodane

Preporučujemo