Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Karirana košulja i emisija koji su ušli u historiju

30. 07. 2019 - 12:21
|
|
by udrimuski.ba - dijak.online
|
foto: ilustracija

Pile hoda po lopti, lagana ali zvučna muzika iz naroda, on drži cigaru u ruci i ljuštri rukama koru oraha, odmjereno priča, u istom trenutku glasno i tiho, da svako razumije, stav pri kome su gledatelji često u nedoumici-ko je domaćin, a ko je gost?

Nisvet Džanko vlasnik “najpoznatije karirane košulje na svijetu” je bio jedan od najomiljenijih i najoriginalnijih autora u savremenoj Bosni i Hercegovini.

Njegova jednostavnost s kojom je pristupao ljudima, direktnost i lakoća otvaranja njihovih duša su atributi koji se rijetko javljaju kod čovjeka. Kažu da svako ko je bar jednom stao pred kameru zna kako je teško biti tako prirodan, a suveren. Upoznavao je Nisvet Džanko gledaoce sa svim onim neobičnim ljudima koje je susretao i sa kojim je sklapao prijateljstva u samo nekoliko sekundi, i time postajao svjedok njihovih teških, tužnih, i veselih trenutaka u istom trenutku.

Pružio je ruku svim dobrim ljudima, a ljudi su mu je stiskali vjerujući u njegov osmijeh koji je pričao hiljade i hiljade bosankohercegovačkih priča. Sama najave emisije “Pozitivna geografija” nekako ga ponajviše opisuje. Pile hoda po lopti, lagana ali zvučna muzika iz naroda, on kako drži cigaru u ruci i ljuštri rukama koru oraha, odmjereno priča, u istom trenutku glasno i tihu, da svako razumije, stav pri kome su gledatelji često u nedoumici − ko je domaćin, a ko je gost?

Profesor u kariranoj košulji, gromada od čovjeka u svoju životnu knjigu bilježi na stotine priča koje je ispričao gledateljima “Pozitivne geografije” i time ostavio trag o mnogim ličnostima i krajevima, pa se u narodu kaže da je ispod njegove košulje stanovalo pola Bosne. Polahko je slagao kockice svoje košulje i kockice BiH.

Na veliku žalost zdravlje ga izdalo u 49. godini života. Napustio nas je veliki novinar, profesionalac, ali prije svega čovjek.

Piše: Elvira Leka

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!