Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Studenti iz Chicaga u BiH proučavaju zdravstveni sistem i mentalno zdravlje građana

22. 07. 2019 - 12:15
|
|
by udrimuski.ba - klix
|
foto: ilustracija

U Sarajevu je danas u Centru za interdisciplinarne studije u Kampusu UNSA upriličeno otvaranje ljetne škole "Komparativno javno zdravstvo - Srbija i Bosna i Hercegovina".

Riječ je o saradnji Univerziteta North Western u Chicagu s univerzitetima u BiH i Srbiji, a s fokusom na proučavanje stanja u javnom zdravstvu. Peter Locke s Univerziteta North Western istakao je da je riječ o četvrtoj godini saradnje.

"Cilj ljetne škole jeste predstaviti studentima oblasti javnog zdravstva i probleme s kojima se lokalna zajednica suočava. Također, studenti ovdje upoznaju lokalnu kulturu, život i druge pojedinosti i specifičnosti. Važno je napraviti usporedbu među sistemima zdravstva u svijetu. U SAD-u imamo velike probleme sa zdravstvenim sistemom pa je zanimljivo kakvi su izazovi u BiH u posljednjih 20-30 godina", kaže Locke.

On ističe da je temelj tamošnjeg kurikuluma kontekst koji je izuzetno važan te da se problemi javnog zdravstva najbolje objašnjavaju uz specifičnosti zajednice ili države.

"Također, važno je fokusirati se na mentalno zdravlje, a analiziraju se izazovi kao što su anksioznost, depresija, PTSP i zlopupotreba droga i saradnja sa Zavodom za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo", kazao je Locke.

Doktorica Nermana Mehić, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, naglasila je zadovoljstvo kontinuiteta ljetne škole.

"Specijalni interes Univerziteta North Western je mentalno zdravlje koje je ugroženo od kraja rata. Imamo još puno problema vezanih za ratnu psihološku traumu koja se vezuje uz sve mentalne probleme koje građani imaju danas, a koji su proizašli iz vanjskih faktora poput stresa", kaže Mehić.

Ona je zaključila kako se danas još uvijek otrkivaju novi slučajevi PTSP-a. 

"Takva trauma ne zastarijeva i može se pojaviti 20 godina nakon rata. Ako tome dodamo druge probleme poput depresije ili anksioznosti, onda možemo tvrditi da smo društvo u problemu", kazala je Mehić.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“