Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sarajevo: Protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju

22. 07. 2019 - 10:05
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju okupili su se ponovo ispred zgrade Vlade KS, jer kako navode, nisu zadovoljni odgovorima koje su dobili na njiihove zahtjeve od prošle sedmice.

Odgovore smatraju pustim obećanjima, jer kako kažu njihova djeca nemaju vremena za čekanje.

Suština odgovora se svodi "bit će", nema rokova, izuzev projekcija, konkretno za dnevne centre. Ono što je loše je obrazloženje, jer rako navode da će vlada sklapati ugovore sa onima koji imaju resurse. To vam u prevodu znači da mi sami trebamo obezbijediti infrastrukturu, pa će vlada sufinansirati boravak djeteta u tom dnevnom centru, smatra Aida Hrnjić, majka djeteta iz autističnog spektra.

Roditelji i djeca s poteškoćama su zgurani u ćošak. Ne možemo živjeti od obećanja, poručuje Edin Herić, otac troipogodišnjeg dječaka.

Djeca do pete godine najviše napreduju. Mom djetetu je tri i po godine, većina tih planova će se realizovati po njihovom planu za godinui po, dvije, moje dijete znači neće dočekati te planove u tom najbitnijem periodu. Potrebna su nam jako hitna rješenja, kaže Herić.

Iz Vlade KS traže više vremena. Poručuju kako problem koji je 20 godina stavljan pod tepih ne može se riješiti u sedmici dana. Ističu kako roditelji djece s poteškoćama u razvoju imaju punu podršku trenutne vlade KS, da su spremni na razgovore i dalju saradnju. Kako ističu već su krenuli u realizaciju zahtjeva roditelja. Ministrica zdravstva KS već je uputila zahtjev za formiranje mobilnih medicinskih timova, kao i inicijativu za zašpošljavanje logopeda u Domovima zdravlja, istakao je premijer KS Edin Forto.

''Tražili su 20 logopeda, ministrica zdravstva je uputila u Dom zdravlja odobrenje i zahtjev da se raspiše konkurs za 20 logopeda, tražili su dva neuropsihijatra, dobiće to. Kada budemo imali tačan registar sa svim dijagnozama koje prate ovu djecu onda ćemo imati tačne mjere na šta neko ima pravo. To je ono što je falilo u ovom sistemu'', izjavio je premijer Forto.

Vlada KS, tačnije Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, već je krenulo sa izradom Registra osoba sa invaliditetom koji je neophodan za efikasno uspostavljanje sistema zaštite. Na osnovu Registra bit će uspostavljena mreža dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju. U vladi očekuju da će centri početi sa radom 2020. godine, a izradu registra do kraja ove godine.

Roditelji traže da se nevladine organizacije koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju proglase od javnog značaja te finansiraju u punom kapacitetu. Traže i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi porodica sa djecom, izmjenu obrazovnih normi i standarda, kao i osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“