Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Željko Komšić od danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

20. 07. 2019 - 09:52
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH od 20. jula 2019. godine je, po načelu rotacije, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić

Od 20. jula 2019. godine dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Rođen je u Sarajevu 20. januara 1964. godine. Završio je osnovnu i srednju školu kao i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Školovao se i na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu - School of Foreign Service.

Prvo zaposlenje dobio je u Republičkom fondu PIOBiH. Početkom rata priključio se Armiji RBiH, gdje je za vojničko držanje i pokazanu hrabrost 1995. godine dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH - Zlatni ljiljan.

Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. U periodu od 1996. do 1998. godine Komšić je radio u Federalnom ministarstvu za raseljena i izbjegla lica, a u periodu od 1998. do 2000.godine vršio je funkciju predsjednika Gradskog vijeća grada Sarajeva.
Od 2000. do 2001. godine obavljao je funkciju načelnika Općine Novo Sarajevo.

Godine 2001. Željko Komšić postao je prvi ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Iz principijelnih razloga i zbog neslaganja s aktuelnom politikom 2003. godine je podnio ostavku na ambasadorsku funkciju.

Na Lokalnim izborima 2004. direktnim glasanjem izabran je za načelnika Općine Novo Sarajevo, drugi put. Na toj funkciji Komšić je ostao do oktobarskih izbora 2006. kada je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao kandidat Socijaldemo-kratske partije BiH.

Na Općim izborima u oktobru 2010 godine ponovo je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i tu funkciju obnaša do 2014. godine.

Osnivač je i predsjednik Demokratske fronte od 2013. godine.

Na mjesto predstavnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabran je na oktobarskim Općim izborima 2014. i tu funkciju obnaša do Općih izbora 2018. godine.

U oktobru 2018. godine Željko Komšić izabran je treći put za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Oženjen je i otac kćerke.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“