Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ramush Haradinaj podnio ostavku

19. 07. 2019 - 20:11
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: agencije

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio je ostavku, javlja RTK.

Na sjednici Vlade pročitao je pismo ostavke, što je kasnije potvrdio na konferenciji za novinare. 

Kao razlog, naveo je poziv za saslušanje u Hagu.  

Ostavka je ponuđena na redovnom sastanku Vlade. 

Advokat Arianit Koci ocijenio je danas, povodom odluke njegovog klijenta Ramuša Haradinaja da podnese ostavku na mjesto premijera zbog poziva da se kao osumnjičeni pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK-a, da je Haradinaj "heroj" i da će "kao i uvijek do sada" izaći kao pobjednik i iz ovog slučaja. "Uvek je u historiji bilo pojedinaca koji su nosili teret svih svojih ljudi. Mi ih zovemo heroji. Takav je Ramuš", rekao je Koci.

On je ocijenio da Haradinaj odlukom da podnese ostavku "čuva dostojanstvo zemlje i naroda".

"Teško je za njega, teško za njegovu porodicu, ozbiljno za sve nas. Međutim, čak i u ovoj bici će pobijediti", naveo je advokat.

Potpredsjednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri ocijenio je da je poziv Specijalnog suda bio neočekivan, ali i dodao da će Haradinaj, kao i prvi put u Haškom tribunalu, "i pred ovim sudom dokazati čistotu borbe OVK-a".

Haziri je dodao da poziv Haradinaju dokazuje da bilo ko može biti pozvan da se pojavi pred tim sudom.

"Haradinaj je još jednom ostavio funkciju premijera. To je uradio u znak poštovanja prema svojoj zemlji, praveći razliku između sebe kao premijera i osumnjičenog", kazao je Haziri.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša ocijenio je da je poziv Specijalnog suda za premijera Ramuša Haradinaja "ruganje državi Kosovo".

"Koliko puta Ramuš treba da svjedoči da je nevin i da je rat OVK-a bio ispravan? Držite se Ramuše, Kosovo je s vama i u ovoj prilici", naveo je Beriša na društvenim mrežama.Zadnje dodane

Velika potražnja za stanovima, kvadrat od 1.000 do 1.200 maraka

Iako je zima na pomolu, građevinski kranovi vidljivi su na svim stranama u Bosanskoj Grsdišci. Novi stambeno-poslovni objekti grade se u blizini savskog keja te u naseljima Sjenjak i Centar. U toku je gradnja 200 stanova, a još toliko će ih se početi graditi tokom decembra. Građevinci priznaju da stanove rasprodaju prije završetka gradnje

Preporučujemo

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!