Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Jovanović: Bosna i Hercegovina čeka novu Jaltu

19. 07. 2019 - 14:20
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: N1

Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar iz Srbije, ispričao je u razgovoru za N1 da su ''svi građani Bosne i Hercegovine taoci ratnih, zločinačkih, kriminalnih i destruktivnih partija koje od početka rata pa do danas savršeno dobro funkcionišu i sarađuju''. On je ocijenio da Bosna i Hercegovina i regija ''čekaju novu Jaltu'' odnosno dogovor velikih sila i podjelu interesnih zona.

On je naglasio da će Savjet ministara biti formiran onda kada lideri procijene da je najbolji moment, a da će građani Bosne i Hercegovine dotad posmatrati ''rijaliti šou''.

''Kada procene da je najbolji momenat, tada će Dodik, Izetbegović i Čović formirati Savet ministara. Do tada, građani Bosne i Hercegovine posmatraće rijaliti šou koji će ih svakako skupo koštati i ako toga možda nisu ni svesni'', rekao je Jovanović na početku razgovora.

Na pitanje da li je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine priča na realnim osnovama ili samo ''muzika za uši'' strancima, Jovanović je ocijenio da država nema nikakvu evropsku perspektivu sve dok je vode stranke koje su učestvovale u razbijanju Jugoslavije.

''Bosna i Hercegovina nema nikakvu evropsku perspektivu sve dok su na njenom čelu one stranke ili partije koje su učestvovale u razbijanju Jugoslavije. Bosni i Hercegovini je neophodna nova generacija političara koja nema hipoteku prošlosti i koja je sposobna da od Bosne i Hercegovine napravi pristojno mesto za zivot u okviru evropske porodice'',poručio je on.

Prema njegovom mišljenju, budućnost Bosne i Hercegovine je u carinskoj uniji država Zapadnog Balkana.

''Bosna i Hercegovina je nažalost, kao uostalom i celi region poslednjih trideset godina, rezervat bede, siromaštva, kriminala i korupcije. Treba biti pošten i reći da neće biti proširenja Evropske unije sve dok se ne desi rekonfiguracija, a to će teći vrlo sporo i biće veoma komplikovano. Nesposobna, nekompetentna, korumpirana i kompromitovana administracija Unije nema moći ni snage da bilo šta uradi i promeni. Međutim, po meni, spas i budućnost čitavog regiona je u carinskoj uniji Zapadnog Balkana.To je fenomenalna ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju je lansirao u februaru 2017. godine. Ipak, preduslov za tako nešto je sporazum Beograda i Prištine i pomirenje sa Albancima, Hrvatima i Bošnjacima. Ako uspe da sve to realizuje, Vučić bi postao najveći političar na ovim prostorima u novijoj političkoj istoriji'', ispričao je Jovanović uz tvrdnju da se ''Evropska unija ne pita ni za šta''.

''U Bosni i Hercegovini se prepliću interesi SAD, Rusije i Turske, ali je također i činjenica da su Bosna i Hercegovina kao i čitav Balkan na dnu liste prioriteta Washingtona, Moskve i Ankare. Odgovorno tvrdim da se Evropska unija ne pita ni za šta, niti će se pitati za bilo šta krucijalno. Sudbina Balkana, EU, ali i celog sveta će zavisiti od dogovora SAD, Velike Britanije i Rusije. Svi čekamo novu Jaltu i podelu interesnih zona između velikih sila'', poentirao je on.

Podsjećamo, premda su opći izbori u Bosni i Hercegovini održani oktobra prošle godine, vlast na državnom i nivou Federacije još uvijek nije formirana.

Dok stranke iz Republike Srpske predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata insistiraju na tvrdnji da BiH ne treba postati članica NATO-a, stranke okupljenje oko Stranke demokratske akcije insistiraju na nastavku puta ka ovom Savezu.Zadnje dodane

Velika potražnja za stanovima, kvadrat od 1.000 do 1.200 maraka

Iako je zima na pomolu, građevinski kranovi vidljivi su na svim stranama u Bosanskoj Grsdišci. Novi stambeno-poslovni objekti grade se u blizini savskog keja te u naseljima Sjenjak i Centar. U toku je gradnja 200 stanova, a još toliko će ih se početi graditi tokom decembra. Građevinci priznaju da stanove rasprodaju prije završetka gradnje

Preporučujemo

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!