Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Austrija nominirala Hahna za treći mandat evropskog komesara

19. 07. 2019 - 11:53
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: agencije

Austrijski parlament i vlada u četvrtak su nominirali aktuelnog evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahn da nastavi obavljati tu dužnost još jedan petogodišnji mandat.

Austrijska kancelarka Brigitte Bierlein izjavila je kako vjeruje da je Hahn, aktuelni evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja, "izuzetno prikladan kandidat" za tu ulogu, i zahvalila svim strankama za podršku novom Hahnovom mandatu na poziciji evropskog komesara.

Komentirajući spekulacije da bi novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen mogla odbaciti obnovu Hahnovog mandata jer nastoji stvoriti komisiju u kojoj bi bilo 50 posto žena, Bierlein je izjavila da je to "malo vjerovatno", javila je austrijska novinska agencija APA.

Bierlein je kazala da je veća zastupljenost žena bitna i pohvalila je izbor Von der Leyen kao prve žene na čelu Evropske komisije, ali je istraknula da je Hahn zadobio veliku podršku u austrijskom parlamentu.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen također je čestitao Hahnu i poželio mu sve najbolje, rekavši kako se nada da on može sarađivati s Von der Leyen na "unapređenju našeg evropskog projekta".

Hahn je izrazio zahvalnost i kazao je kako bi volio da ostane u domenu vanjske politike u komisiji.

Također je kazao da je stvorio važan lanac veza tokom mandata na komesarskoj poziciji do sada, i naglasio značaj "kontinuiteta" u vanjskoj politici, prenosi Xinhua

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“