Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Radovi u katedrali Notre-Dame, unutrašnjost prazna i prepuna krhotina

19. 07. 2019 - 10:02
|
|
by udrimuski.ba - Hina
|
foto: Reuters

Tri mjeseca nakon što je požar opustošio katedralu Notre-Dame u Parizu, pogled u razrušenu katedralu otkrio je u srijedu sablasnu prazninu i dijelove ruševine koji se još uvijek nalaze u središnjem dijelu građevine.

Novinari su u srijedu dobili jedinstvenu priliku prisustvovati obilasku unutrašnjosti znamenitosti svjetske baštine stare 850 godina.

Prije samo tri mjeseca, katedrala je bila ispunjena vjernicima i turistima u razgledavanju gotičke arhitekture i poznatih vitraja, koji su nakon požara ostali većinom neoštećeni. U srijedu se, umjesto gomile posjetitelja, moglo vidjeti samo nekoliko desetaka stručnih radnika u bijeloj zaštitnoj opremi, kacigama i maskama koji rade na osiguravanju strukture građevine.

Velike zaštitne mreže postavljene su kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova, a osoblje se mora dodatno zaštiti od trovanja olovom zbog kontaminacije uzrokovane topljenjem starog krova. Neugodan miris još se uvijek osjeti u zraku, a neoštećeni redovi sjedala u prednjem dijelu katedrale podsjećaju na njezin izgled prije razornog požara. Restauracija, koja još nije započela, zahtijevat će zamjenu krova čiji je velik dio uništen u požaru, kao i izgradnju srušenog tornja.

Međutim, prije nego što obnova počne, katedrala mora biti osigurana kako nijedan dio ne bi bio pod rizikom od urušavanja, prvenstveno svod. "Nismo ni približno u fazi obnove. Još uvijek radimo na hitnom osiguravanju strukture katedrale", rekao je glavni arhitekt Notre-Damea Philippe Villeneuve.

Rizik od urušavanja još uvijek je visok stoga se u pojedinim dijelovima koriste samo strojevi s daljnskim upravljanjem. U središtu katedrale sakupljena je velika hrpa krhotina te je Villeneuve rekao kako će se svaki dio pomno pregledati. "Ništa neće biti bačeno", rekao je dodavši kako će analiza svakog dijela pomoći u stvaranju precizne znanstvene slike katedrale prije početka obnove.

Unatoč oštećenju, katedrala i dalje izgleda veličanstveno, s velikim stupovima na lađi, netaknutim orguljama i poznatom rozetom s vitrajima.

Ministar kulture Franck Riester, koji je s novinarima u bijelom zaštitnom odijelu i kacigi posjetio katedralu, pozdravio je napredak, ali i podsjetio težak put koji ih još čeka u obnovi. "Prije nekoliko tjedana se tu nalazila puno veća hrpa krhotina", rekao je.

Naglasio je i kako Macronov rok od pet godina za obnovu danas nije prioritet. "Prioritet je osigurati strukturu Notre-Damea", smatra Riester. Pariško tužiteljstvo poručilo je u lipnju kako je neugašena cigareta ili električni kvar mogao uzrokovati požar, nakon čega su otvorili istragu za zločin iz nehaja, bez osumnjičenih. Svećenici su 15. lipnja, dva mjeseca nakon požara, sa zaštitnim kacigama, u katedrali održali prvu misuZadnje dodane

Avganistan: Ubijeno devet pripadnika milicije

Devetorica pripadnika avganistanske milicije poginulo je kada je na njih jutros otvorio vatru najmanje jedan njihov kolega, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!