Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno vanredno stanje zbog ebole

18. 07. 2019 - 11:00
|
|
by udrimuski.ba - AA
|
foto: EPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalno vanredno stanje zbog pojave ebole u Demokratskoj Republici Kongo.

U saopćenju WHO-a se navodi da je zbog jednogodišnje epidemije ebole u Kongu proglašena vanredna situacija na globalnom nivou.

Odluka o proglašenju globalnog vanrednog stanja je donesena na sastanku Komiteta za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi u srijedu.

"Ovo je mjera koja upozorava na moguće povećane nacionalne i regionalne rizike i potrebu za intenziviranom i koordiniranom akcijom kako bi se nosili s njima", naveli su iz WHO-a na Twitteru.

Opasni virus se proširio na grad Gomu, grad od dva miliona stanovnika.

Više od 1.600 osoba umrlo je od ebole od augusta prošle godine, što je druga najsmrtonosnija epidemija ovog virusa, a zaraženo je preko dvije hiljade osoba.

Ove sedmice je potvrđen slučaj ebole u Gomi, a to je ono čega su se zdravstveni radnici odavno pribojavali.

Vanredne situacije u zdravstvu proglašavaju se kod epidemija koje se mogu proširiti i na druge države. Ovo je tek peti slučaj proglašavanja vanrednog stanja ovog tipa i koristi se samo kod najozbiljnijih zdravstvenih prijetnji.Zadnje dodane

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!