Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Doprinos i uloga Turske u NATO mnogo su dublji od učešća u programu F-35

18. 07. 2019 - 10:04
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da su doprinos i uloga Republike Turske mnogo dublji i opsežniji od učešća u projektu vojnih aviona F-35

Stoltenberg u Coloradu učestvuje na godišnjem sigurnosnom forumu na institutu Aspen, a u obraćanju prisutnim je komentirao odluku vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o pokretanju postupka isključivanja Turske i programa F-35.

 

“Zabrinut sam zbog posljedica odluka Turske jer to znači da Turska neće biti uključena u program F-35. To nije dobro, loše je za sve nas“, kazao je Stoltenberg.

 

Američke vlasti su sinoć saopćile da su pokrenule postupak isključivanja Turske iz programa zbog ranije odluke Turske o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400.

 

Vlasti Turske su kritikovale tu američku odluku i upozorile na njene negativne posljedice po bilateralne odnose između Ankare i Washingtona.

 

“Doprinos koji Turska ima u NATO-u je mnogo dublji i opsežniji od samog učešća u programu F-35. To je važna činjenica“, kazao je Stoltenberg i dodao kako je i pobjeda nad teroristima ISIS-a u Siriji izvojevana zahvaljujući doprinosu Turske.

 

Ističući kako se raketni sistemi S-400 ne mogu uvrstiti u inventar NATO-a, Stoltenberg je kazao kako Turska ima avione i radarske sisteme koji će i dalje biti unutar sistema NATO-a.

 

“Nemoguće je integrirati S-400 u NATO sistem. Turska to nije ni tražila od nas“, kazao je Stoltenberg.Zadnje dodane

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!