Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Petrović: Država je saučesnik ako ne bude reagovala na Šešeljeve prijetnje

17. 07. 2019 - 08:24
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: N1

Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić, komentarišući uvrede i prijetnje predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja u Skupštini, upućene novinarki lista Danas, kaže da je prvo predsjednica odnosno predsjedavajući sjednici Narodne skupštine trebalo da reaguje.

Podsjetimo, šef radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj izvrijeđao je i pogrdno nazivao novinarku "Danasa" Snežanu Čongradin jer je u reportaži iz Potočara, između ostalog, navela da je "novinarka u državi koja je počinila genocid i koja ni dan danas ne da se nije suočila sa tim, već je cjelokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa".

Govor mržnje i pijetnje novinarki "Danasa" osudila su kako novinarska udruženja, organizacije, stranke, tako i redakcija tog dnevnog lista. Složni su u ocjeni da je Šešeljevo ponašanje neprihvatljivo, ali ne i neočekivano, jer je, kažu, to obrazac njegovog ponašanja već preko tri decenije, ali je, dodaju, izostanak reakcije u Skupštini pokazatelj da država podstiče podgrijavanje atmosfere netolerancije i pritiska na novinare.

Predsjednik NUNS-a kaže da je posebna je stvar što se sve to odigralo u zgradi Narodne skupštine.

"I ako se već pozivamo na zakon, Vojislav Šešelj nakon osude u Haškom tribunalu ne može više da bude narodni poslanik. I ova njegova izjava ide na dušu vlastima, onima koji ne žele da mu, po zakonu, oduzmu mandat i da spriječe dalje njegovo divljanje u Narodnoj skupštini, a uopšte i u javnosti", kaže Bodrožić.

Glavni i odgovorni urednik lista "Danas" Dragoljub Draža Petrović kaže da ako država ne bude reagovala - pokazaće da je Šešeljev saučesnik.

"Šešelj je ovim samo nastavio ono što je radio '95, kada je, sa još jednim kolegom, pozivao da se za jednog Srbina ubije 100 muslimana - sa iste govornice Narodne skupštine vrijeđa i prijeti našoj novinarki zato što je napisala jedan emotivni tekst o svom boravku u Srebrenici. I nekako mi se čini da, ako država ne bude reagovala na ovo, na način da Šešelja bar pozove na neki informativni razgovor, jer su u pitanju prijetnje, da će vlast pokazati da je saučesnik Vojislava Šešelja", naveo je Petrović.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“