Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Broj stanovnika u Njemačkoj premašio rekordna 83 miliona, Hrvati među najbrojnijim doseljenicima

16. 07. 2019 - 14:12
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Broj stanovnika Njemačke premašio je prošle godine rekordna 83 miliona, najviše usljed priliva migranata, od kojih je većina došla iz istočne Evrope, pokazuju danas objavljeni podaci.

Neto migracija umanjena je na oko 400.000 ljudi u 2018. godini sa 416.000 tokom prethodne godine, saopćio je Zavod za statistiku. Države EU i dalje su glavni izvor doseljavanja s neto migracijom od 202.000 ljudi.

Unutar ove grupe naviše doseljenika je iz Rumunije (68.000), Hrvatske (29.000), Bugarske (27.000) i Poljske (20.000), pokazuju podaci.

Uprkos rekordno visokoj stopi zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti, poslodavci i dalje teško pronalaze radnike za više od milion radnih mjesta, što predstavlja usko grlo i faktor ograničavanja privrednog rasta.

Starenje populacije i niska stopa rađanja znače da će radna snaga u Njemačkoj vjerovatno biti u opadanju u narednim decenijama, pa se smatra da su migranti ključni za kompanije koje traže radnike. Njihovi penzioni doprinosi olakšali bi situaciju usljed rastućeg broja penzionera.

U Njemačku trenutno stiže manje izbjeglica iz ratnih područja. Neto migracija iz Sirije skoro se prepolovila na 34.000 u 2018. sa 60.000 tokom 2017. godine. Neto migracija iz Afrike opala je na 34.000 sa 35.000. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Avganistan: Ubijeno devet pripadnika milicije

Devetorica pripadnika avganistanske milicije poginulo je kada je na njih jutros otvorio vatru najmanje jedan njihov kolega, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!