Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Guardian o intervjuu hrvatske predsjednice i nasilju prema migrantima

16. 07. 2019 - 12:28
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: agencije

Svjetski mediji reagirali su na intervju koji je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Predsjednica je u tom intervjuu komentirala stanje s migrantima na hrvatskim granicama. "Naravno da je potrebno malo nasilja kad provodite pushback", rekla je ona švicarskoj televiziji.

Na intervju se osvrnuo i britanski The Guardian. Objavili su članak pod naslovom: "Predsjednica priznala da hrvatska policija koristi nasilje kako bi potjerala migrante".

Pišu kako je zbog izjava na švicarskoj televiziji predsjednici pisao i Human Rights Watch, tražeći da Hrvatska prekine tu praksu.

Guardian potom piše kako su njihovi reporteri prošle godine boravili u Velikoj Kladuši i Bihaću i razgovarali s desecima muškaraca, koji su im se žalili na nasilje hrvatske policije.

Žene i djeca kazali su da nisu bili fizički napadani, ali ipak je bilo nekih iznimki, piše Guardian. "Mnogi kažu da je policija uništila njihove telefone i ukrala im novac prije nego što ih je vratila do granice s Bosnom i Hercegovinom", piše britanski list.

Guardian u svom tekstu piše i da Hrvatska želi ući u Schengen, kao i da se rado predstavlja kao pouzdan čuvar vanjskih granica Europske unije, a podsjetili su i na izjavu ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, koji je rekao da"Hrvatska ima najjaču graničnu policiju u ovom dijelu Europe".

"Institucije Europske unije zatvorile su oči na ovu praksu protjerivanja izbjeglica, jer je pitanje zadržavanja migrantskih tokova politički komplicirano", piše Guardian.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“