Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Evropski parlament danas glasa o Ursuli von der Leyen

16. 07. 2019 - 09:17
|
|
by udrimuski.ba - Hina
|
foto: REUTERS/Vincent Kessler

Zastupnici Evropskog parlamenta u utorak će glasati o kandidatkinji za čelno mjesto Evropske komisije, Ursuli von der Leyen.

Podsjetimo, predložena je za nasljednicu Jeana Claudea Junckera, nakon što na maratonskom sastanku šefova država i Vlada u Bruxellesu nije prošao ni jedan od 'spitzenkandidata'. 

Inače, Ursula von der Leyen poručila je da će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice obrane. 

"Zatražit ću povjerenje od Evropskog parlamenta. Neovisno o ishodu, odstupit ću u srijedu s mjesta ministrice obrane kako bi služila Evropi svim svojim snagama", napisala je von der Leyen na Twitteru. Duboko sam zahvalna za godine provedene s oružanim snagama Njemačke, dodala je. 

Von der Leyen je postala ministricom obrane 2013. Ishod glasovanja u utorak je neizvjestan jer su mnoge političke grupacije podijeljene po pitanju nominacije von der Leyen koja treba dobiti 374 glasa od ukupno 747 članova Parlamenta. 

Jedino je sigurna podrška 182 člana njezine Evropske pučke stranke.

Selmayr odlazi ako Von der Leyen preuzme Evropsku komisiju?

Na sastanku u ponedjeljak sa zastupnicima EPP-a, von der Leyen je rekla da će ona biti jedina Njemica na čelu Evropske komisije ako prođe na glasanju u utorak, kazao je jedan od izvora. 

"Postoji nepisano pravilo da na najvišim pozicijama u Evropskoj komisiji ne mogu biti dvije osobe iz iste države", kazao je drugi izvor.

To znači da bi njezin sunarodnjak Martin Selmayr morao otići s dužnosti ako von der Leyen bude izabrana.

Selmayr je došao na dužnost glavnog tajnika Komisije prošle godine, a način na koji je imenovan na tu funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Selmayr je bio šef kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“