Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

HRW pisao Grabar Kitarović: Priznali ste nezakonito protjerivanje migranata u BiH

15. 07. 2019 - 14:17
|
|
by udrimuski.ba - N1 Hrvatska
|
foto: agencije

Direktor Human Rights Watcha za Evropu i središnju Aziju Hugh Williamson poslao je otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovana predsjednice Kolinda Grabar Kitarović,

U ime organizacije Human Rights Watch želim od Vas zatražiti da naredite istragu nezakonitih protjerivanja migranata od strane hrvatskih graničnih policajaca, kao i da se s takvim postupcima prestane.

U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. srpnja, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti sa prethodnim nijekanjima od strane hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija.

Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Europske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama. Priznanje da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima znači da postoji dužnost da se provede istraga kako bi odgovorni odgovarali za te postupke, i da se osigura da se oni ne ponove.

Tijekom istraživačke misije u Bosnu i Hercegovinu u studenom 2018., HRW je zabilježio zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH. U mnogim slučajevima takva protjerivanja su uključivala i nasilje.

Prenijeli smo naša saznanja hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova u prosincu. U svom odgovoru od 4. prosinca, ministar unutarnjih poslova negirao je sve optužbe za protjerivanje i nasilje. Na sastanku 20. svibnja s gđom Terezijom Gras, glavnom tajnicom u MUP-u, HRW-u je rečeno da se protjerivanja ne događaju, da su sva vraćanja migranata u BiH u skladu s hrvatskim i zakonima EU-a, i da su naši dokazi temeljeni na izmišljenim pričama. Gđa Gras je također optužila aktiviste da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi od hrvatske policije učinili negativce.

Saznanja HRW-a idu u prilog već postojećim izvještavanjima o nasilju. Visoki predstavnik UN-a za izbjeglice izvijestio je u kolovozu 2018. o optužbama da hrvatska policija po kratkom postupku vraća migrante u BiH, kao i optužbama za nasilje i krađe. Visoki predstavnik Vijeća Europe za ljudska prava pozvao je vašu vladu da istraži sve navode o nasilju i vraćanju migranata. Slično tome, u ožujku je Amnesty International objavio izvještaj, u kojemu izražava istu zabrinutost.

HRW je prethodno iskazao zabrinutost oko nasilnih vraćanja azilanata i drugih migranata na granici Hrvatske i Srbije u studenom 2016., kada je MUP u svom odgovoru ponovno negirao sve navode.

Pozivamo vas da osigurate da odgovorne vlasti u Hrvatskoj bez odgode poduzmu korake da se okončaju nezakonita i nasilna protjerivanja, kao i da njihovi postupci i zakoni budu u skladu s međunarodnim i zakonima Europske unije o izbjeglicama", stoji u pismu koje potpisuje Hugh Williamson.Zadnje dodane

Blokiran ulaz u RTS

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da cilj nije nasilje, već da se simbolički ukaže na to da javni servis, kako je rekao, ne vrši svoju funkciju koja je predviđena zakonom.

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!