Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

BiH da odluči: Ili Erdoganov zahtjev ili će poštovati pravo

15. 07. 2019 - 13:54
|
|
by udrimuski.ba - Vijesti.ba
|
foto: Senka Nožica i Nedim Ademović

Advokati Senka Nožica i Nedim Ademović, pravni zastupnici turskih državljana u BiH čije je izručenje zatražila Republika Turska, održali su danas u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj su govorili o pravnom položaju svojih klijenata.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je desetak turskih državljana koji borave u BiH da su povezani s organizacijom Fetullaha Gulena, koju turske vlasti dovode u vezu sa terorizmom.

- Smatrali smo da do ovoga neće doći, zato što smo mislili da će institucije, isključivo pravnim putem, rješavati ove slučajeve. Međutim, ova situacija s turskim državljanima ispolitizovana je do te mjere da smo morali sazvati press konferenciju i odbraniti dostojanstvo i ljudska prava naših klijenata - kazao je na početku obraćanja Ademović.

Prema njegovim riječima, postoje strašni politički pritisci da institucije BiH da ove slučajeve riješe, ne na pravni način i u skladu sa zakonima BiH, Ustavom BiH i međunarodnim standardima, već kroz političke dogovore, prije svega između dvije države.

- To BiH sebi ne smije dozvoliti. Ako BiH, kao mala država, pod ovakvim pritiskom odgovori na način koji je u skladu s međunarodnim pravom, odbranit ćemo i našu međunarodno-pravnu poziciju - ističe Ademović, koji zajedno s Nožicom zastupa sedam od desetak turskih državljana čije izručenje traži Erdogan.

Njihovi klijenti su, kako je rekao, na našem prostoru već opečaćeni kao teroristi koje treba pod hitno, po nalogu Turske, izručiti u tu državu. Neki od klijenata koje zastupaju, kaže advokatica Nožica, u BiH borave i duže od 20 godina.

- Oni su uglavnom nastavnici, profesori, učitelji. Svi su oženjeni, a većina njih ima i djecu. Niti jedan od naših klijenata, a ni mi kao punomćnici, nismo dobili bilo kakav dokument uz zahtjev za deportaciju - rekla je Nožica.

Navodi da se njihovi klijenti nalaze na određenim listama, objavljenim u Turskoj, koje su dostavljene Službi za poslove sa strancima BiH. U tim dokumentima, napominje Nožica, navodi se da je određenom broju turskih građana poništen pasoš.

- Međutim, protiv naših klijenata nikada nije vođen nijedan postupak, ni u BiH, ni u Turskoj - pribavili smo dokaze o tome - za bilo kakvu nezakonitu radnju koja bi bila osnov za poništenje njihovih pasoša - pojašnjava Nožica.

Trenutno se, nastavlja, vodi postupak za ukidanje njihovih boravišnih dozvola. Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, dobila je listu imena s brojevima njihovih pasoša i datum njihovog proglašenja nevažećih.

- I ništa više. Dakle, nije dobila nikakva rješenja ili bilo kakav dokaz da li je stvarno taj pasoš proglašen nevažećim. Služba je pokrenula postupke bez, dakle, dokaza i oni traže da se donesu novi pasoši. Dakle, upućuju naše klijente da sa svojim postojećim pasošem odlaze u tursku Ambasadu da im se izda novi. Međutim, sasvim je jasno da bi to bio jedan začarani krug, jer bi im na taj način oduzeli trenutno važeće pasoše i ne bi im dali nove - kazala je Nožica.

Sada smo u fazi, ističe Nožica, da Ministarstvo sigurnosti donosi prvostepeno rješenje, po zahtjevu za izručenje. Nakon toga, drugostepeni organ također je Ministarstvo sigurnosti, koje donosi konačno izvršno rješenje.

- Ako to ministarstvo odbije naše žalbe, naši klijenti bit će prisiljeni da traže azil, jer bi to konačno rješenje značilo i njihovu deportaciju. Međutim, nama kao pravnom timu je na raspolaganju da poslije tog rješenja pokrenemo tužbu pred Sudom BiH, nakon toga apelaciju za zaštitu ljudskih prava pred Ustavnim sudom BiH, i konačno apelaciju za povredu ljudskih prava pred Sudom u Strazburu - dodaje Nožica.Zadnje dodane

Proglašena epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za epizodu „Pripravnost“ (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3

Borba za građansku BiH civilizacijski iskorak protiv mračnih sila

Mora se graditi i snažno afirmisati državno i društveno dostojanstvo građana i političkog naroda Bosne i Hercegovine. Zemlja ne može ostvariti pravo na svoj slobodan razvoj i nesmetan razvitak ako joj se iznova nameće "luđačka košulja" posebnog slučaja za koju ne vrijede demokratski standardi ljudskih prava i građanskih sloboda, zaključak je redovne sesije Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu...

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!