Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U RS-u lani pet napada na novinare, nadrastičniji na Vladimira Kovačevića

15. 07. 2019 - 13:51
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: ilustracija - Vladimir Kovačević

Udruženje novinara Republike Srpske (RS) pozvalo je policajce da se prema medijskim radnicima odnose u skladu sa zakonom, uljudno i uz puno uvažavanje, a novinare da poštuju procedure i uvažavaju policijske službenike.

 

Podsjećaju medijske radnike da prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, obavezno, na vidno mjesto, istaknu akreditaciju medijske kuće za koju rade. 

Također, pozivaju i policijske službenike da prilikom rada na terenu imaju istaknut natpis s imenom i prezimenom i/ili policijsku legitimaciju/značku u skladu s odlukom koja propisuje izgled uniforme, ali i u skladu sa Zakonom o policiji RS-a.

Po podacima MUPRS-a, u prethodnoj godini zabilježeno je pet napada na medijske radnike od kojih je najdrastičniji pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

Isti podaci pokazuju da je u dva slučaja riječ o prijetnjama putem društvenih mreža i/ili komentara na portalima, u jednom slučaju radilo se o ugrožavanju sigurnosti, a zatim oštećenju ili oduzimanju tuđe stvari.

-Pozivamo medijske radnike da svaku prijetnju prijave policiji, ali i Udruženju novinara RS-a – saopćeno je iz tog udruženja, čiji članovi su danas razgovarali s načelnicom Odjeljenja za odnose s javnošću MUPRS-a Mirnom Miljanović.Zadnje dodane

Preporučujemo