Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U RS-u lani pet napada na novinare, nadrastičniji na Vladimira Kovačevića

15. 07. 2019 - 13:51
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: ilustracija - Vladimir Kovačević

Udruženje novinara Republike Srpske (RS) pozvalo je policajce da se prema medijskim radnicima odnose u skladu sa zakonom, uljudno i uz puno uvažavanje, a novinare da poštuju procedure i uvažavaju policijske službenike.

 

Podsjećaju medijske radnike da prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, obavezno, na vidno mjesto, istaknu akreditaciju medijske kuće za koju rade. 

Također, pozivaju i policijske službenike da prilikom rada na terenu imaju istaknut natpis s imenom i prezimenom i/ili policijsku legitimaciju/značku u skladu s odlukom koja propisuje izgled uniforme, ali i u skladu sa Zakonom o policiji RS-a.

Po podacima MUPRS-a, u prethodnoj godini zabilježeno je pet napada na medijske radnike od kojih je najdrastičniji pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

Isti podaci pokazuju da je u dva slučaja riječ o prijetnjama putem društvenih mreža i/ili komentara na portalima, u jednom slučaju radilo se o ugrožavanju sigurnosti, a zatim oštećenju ili oduzimanju tuđe stvari.

-Pozivamo medijske radnike da svaku prijetnju prijave policiji, ali i Udruženju novinara RS-a – saopćeno je iz tog udruženja, čiji članovi su danas razgovarali s načelnicom Odjeljenja za odnose s javnošću MUPRS-a Mirnom Miljanović.Zadnje dodane

Proglašena epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za epizodu „Pripravnost“ (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3

Borba za građansku BiH civilizacijski iskorak protiv mračnih sila

Mora se graditi i snažno afirmisati državno i društveno dostojanstvo građana i političkog naroda Bosne i Hercegovine. Zemlja ne može ostvariti pravo na svoj slobodan razvoj i nesmetan razvitak ako joj se iznova nameće "luđačka košulja" posebnog slučaja za koju ne vrijede demokratski standardi ljudskih prava i građanskih sloboda, zaključak je redovne sesije Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu...

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!