Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Još jedna stranka napustila HNS, Pero Barbarić tvrdi da je sve služilo samo HDZ-u

15. 07. 2019 - 11:52
|
|
by udrimuski.ba - klix
|
foto: ilustracija

Nakon Hrvatske nezavisne liste (HNL), još je jedna stranka istupila je iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Riječ je o Hrvatskom savezu - HKDU Hrast.

"Iako je mnogo puta od osnivanja do danas HNS bio toliko nedosljedan i kontradiktoran te je služio HDZ-u BiH za skrivanje od odgovornosti i manipulaciju, Hrast je htio još jednom dati povjerenje i vjeru da HNS, uprkos svemu, može i treba uspjeti u ulozi koja mu je namijenjena. Lično sam više puta na sjednicama Predsjedništva rekao predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću da je na njemu ogromna odgovornost za rad i učinak HNS-a jer smo ga zadužili povjerenjem koje smo mu dali i da ovaj put mora pokazati iskrenost i dobronamjernost te znati zadržati snagu HNS-a koju on potencijalno ima, jer u protivnom popravnog neće biti", kazao je Pero Barbarić, predsjednik Hrvatskog saveza HKDU Hrast.

Kaže da su se dogovorili da će rješavati sve one bespotrebne probleme koje su zbog politikanstva stvorili sami sebi unutar hrvatskog korpusa

"Zatim je došao prvi test u obliku pravednog zahtjeva HVIDRA-e Čapljina da joj se nakon tri godine vrate zakonom zajamčena prava koja im je načelnik Općine, Smiljan Vidić (HDZ BiH) samovoljno ukinuo. Nekoliko puta je ova tačka bila na Predsjedništvu HNS-a, gdje je predsjednik Čović obećao riješiti ovaj problem koji je nesavjesni Vidić napravio najčasnijem i najranjivijem dijelu braniteljske populacije.

Molio sam svaki put Čovića da, ako ovakve stvari bude rješavao (a može ako hoće) da će još više zadobiti naše povjerenje i učvrstiti HNS u svojoj misiji. Upravo je ovo tačka na kojoj smo ozbiljno počeli razmišljati o našem izlasku iz HNS-a, jer smo vidjeli da, unatoč tolikim obećanjima i apelima za rješavanja ovog pravednog zahtjeva HVIDRA-e Čapljina, jednostavno ne želi riješiti ovaj problem, pravdajući se nekakvim maglovitim izlikama", naveo je Barbarić.

Ono što ih je definitivno natjeralo na odluku izlaska Hrasta iz HNS-a, kaže on, "svakako je i nedosljedno i politikantsko povlačenje ustavne apelacije Borjane Krišto". 

"Zatim neodgovorno ponašanje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a koje je odbilo sazvati hitnu sjednicu o temi situacije u Aluminiju uprkos zahtjevima članova GV i u najmanju ruku čudnog i nespretnog ponašanja Čovića koji je u ključnom trenutku napustio Hercegovinu kao baba koja se češlja dok selo gori. Shvatili smo da je HDZ-BiH, umjesto ponuđene istinske potpore HNS-u, u ovom kritičnom trenutku hrvatskog naroda, to razumio kao priliku da kroz HNS pokuša dodatno eutanizirati one političke stranke koje još nije eutanizirao metodom mrkve i batine i da namjerava nastaviti dosadašnju praksu nedosljednosti i manipulacije", naveo je Barbarić.

On kaže da HDZ BiH, koji jedini ima stvarnu moć unutar HNS-a, jednostavno ne želi biti autentičan i dosljedan iz nama nerazumljivih razloga, oni žele koristiti HNS kao paravan za skrivanje i pokušavaju stvarnu odgovornost HDZ-a BiH za sudbinu hrvatskog naroda prenijeti na HNS.

"Smatramo da je HDZ BiH dosad dobivao povjerenje naroda, doduše to povjerenje je utjerivao raznim metodama kupovine i ucjene glasača, ali pravno ga je ipak dobio. Zato smatramo da je pravedno i da snosi sam odgovornost koju ima kad već nije htio iskoristiti posljednju priliku koju smo mu bjanko na HNS-u dali. Neka niko ne pomisli da imam nešto osobno protiv predsjednika Čovića, ali imam itekako protiv politike koju vodi i koja je, izgubivši u miru poziciju hrvatskog naroda u BiH, za koju smo se mi ratnici krvavo izborili u ratu, dovela u pitanje opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Svima koji se slažu s ovakvom politikom koju vodi HNS i žele je i dalje podržavati želimo sve najbolje, a one koji dijele ova naša razmišljanja i stavove pozivamo da ne budu smokvin list HNS-a zbog lista raštike i da nas slijede u drugačijim pogledima na politička rješenja za opstojnost Hrvata u BiH koja neće sve naše resurse ulagati u represivni aparat koji guši i ucjenjuje sve naše stvaralačke snage", naveo je Barbarić.

TAGOVI:Zadnje dodane

Proglašena epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za epizodu „Pripravnost“ (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3

Borba za građansku BiH civilizacijski iskorak protiv mračnih sila

Mora se graditi i snažno afirmisati državno i društveno dostojanstvo građana i političkog naroda Bosne i Hercegovine. Zemlja ne može ostvariti pravo na svoj slobodan razvoj i nesmetan razvitak ako joj se iznova nameće "luđačka košulja" posebnog slučaja za koju ne vrijede demokratski standardi ljudskih prava i građanskih sloboda, zaključak je redovne sesije Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu...

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!